Zo rouwt zijn familie om zelfmoord van 15-jarige scholier

Print
Zo rouwt zijn familie om zelfmoord van 15-jarige scholier

Afbeelding: Privéfoto

De 15-jarige Tharukshan Selvam uit Heerlen kon de pesterijen via anonieme accounts op sociale media, afpersing en misbruik door klasgenoten niet langer aan. De jongen heeft zelfmoord gepleegd, zo schrijft zijn familie in een aangrijpend bericht op Facebook.

De familie van de 15-jarige jongen van Sri Lankaanse afkomst wil het niet bij zijn zelfmoord laten. Ze doen hun verhaal om cyberpesten tegen te gaan. ,,De school, zorginstellingen, professionele hulp en begeleiding, waar waren jullie”, zo luidt de noodkreet die zus Saranya Selvam van verdriet opschreef.

Tharukshan probeerde zich meerdere keren van het leven te beroven, waaronder een keer door zijn polsen door te snijden, twee dagen geleden met succes. ,,Hij besloot ons om half 1 ’s nachts slaap lekker te wensen en is een half uur later om het leven gekomen. Ondanks de belofte aan zijn moeder ‘mam, ik blijf uw zoon en ik zal mijzelf nooit iets aandoen’.”

De angst om naar school te gaan en om zijn pesters onder ogen te komen, zou hem teveel zijn geworden. Volgens de familie had de jongste van het gezin al op jonge leeftijd een baantje, waar zijn klasgenoten misbruik van maakten. Ze lieten hem in de pauze betalen voor eten bij McDonald's, parfum en lippenstift.

Nadat zijn familie zijn inmiddels lege bankpas afpakte, lieten de scholieren de jongen links liggen. ,,Ze begonnen met het gooien van eten en het beledigen om zijn getinte huid en uiterlijk”, stelt zus Saranya. ,,Daarnaast persten ze hem af met ongewenste foto’s die zijn gemaakt op school en online zijn gezet.”

Het werd nog erger. Anonieme berichten via sociale media volgden. ‘Tharakshan ga dood, je bent niet geschikt om te leven. We willen je niet. We zullen blij zijn zonder jou. Ga voor de trein springen, pleeg zelfmoord’, zo zouden de uitspraken geklonken hebben.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.

Einde

Tharakshan maakte een einde aan zijn leven. ,,Hij heeft zoveel afscheidsbrieven geschreven naar al de lieve mensen om hem heen, goede vriendinnen, familievrienden, zijn oma, iedereen die hem lief was. Niemand had verwacht dat hij tot dit besluit zou komen. Hem vinden zonder hartslag is het gevolg van gemakzucht door iedereen die hem hulp kon bieden.”

Zijn broer Thanoshiya Selvam vult aan: ,,Niets van wat iemand overkomt is een reden of excuus om iemand anders zodanig te pesten dat diegene er aan onderdoor gaat."

De school van de jongen laat weten dat er alles aan is gedaan om het pesten te stoppen. Op de website van de school is een condoleanceregister geopend. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen