VW bevestigt boete van ruim 4 miljard in VS

Print
VW bevestigt boete van ruim 4 miljard in VS

Afbeelding: ANP/Evert-Jan Daniels

Volkswagen heeft nagenoeg een akkoord bereikt met Amerikaanse autoriteiten over een miljardenschikking om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. Dat meldde het Duitse autobedrijf dinsdagavond.

Bij de schikking die nu op tafel ligt zou VW 4,3 miljard dollar aan boetes betalen. Daarnaast belooft het bedrijf forse hervormingen, waaronder de instelling van een onafhankelijke toezichthouder, die de komende drie jaar de bedrijfsvoering controleert. Volkswagen betuigt in de deal ook schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten.

Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door het bestuur van Vokswagen. Dat gebeurt naar verwachting op zeer korte termijn. Ook Amerikaanse rechtbanken moeten nog instemmen met de deal.

Met de boete van 4,3 miljard dollar is VW naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, aldus het bedrijf. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.