Zo gaat nieuw uitkijkplatform bovenop de Wilhelminaberg in Landgraaf eruit zien

De 508 traptreden naar de top van de Wilhelminaberg in Landgraaf eindigen nu nog in het luchtledige. Maar in 2020 moet deze zware tocht een vervolg krijgen. Dan kunnen bezoekers een stukje verder klimmen op de zogenoemde oloïde, een kunstzinnig uitkijkplatform, ontworpen als een soort vliegende schotel in de vorm van een acht. Het plan voor die oloïde werd gisteren in het naastgelegen SnowWorld gepresenteerd.
Print

Het kunstwerk moet als de beeldbepalende landmark van de regio Parkstad een van de hoogtepunten worden van de Internationale Bauaustellung (IBA). Nu nog de uitwerking én het zoeken naar het geld voor de realisatie; gesproken wordt van 15 miljoen euro. Het initiatief wordt ondersteund door onder anderen de Parkstad-gemeenten en de provincie. 

Parkstad heeft behoefte aan grote ideeën, vindt IBA-curator Jo Coenen. Sleutelprojecten die symbool staan voor de transformatie van de regio. Zoals de beeldbepalende landmark Oloïde, die rond het jaar 2020 op de top van de Wilhelminaberg in Landgraaf moet verrijzen. Tenminste als de benodigde miljoenen gevonden worden. 

Een geometrische figuur bestaande uit twee golvende cirkels, die samen de vorm van een acht maken. Dat is de oloïde van het Belgische ontwerpbureau NEY+partners, gekozen als beste idee voor een iconisch oriëntatieen uitzichtpunt voor de top van de Wilhelminaberg. 

Geïnspireerd door de uitvinding Oloid, een geometrisch lichaam in 1929 bedacht door de Zwitserse uitvinder, wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. „Zuivere geometrie en heel eenvoudig. Twee cirkels zijn de basis en daarin een oneindige loop”, verklaart ontwerper Laurent Ney. 

Hij is een van de drie ontwerpbureaus die door de Internationale Bauaustellung (IBA) waren uitgenodigd om een ontwerp te maken. 
De jury, waarin naast voorzitter Jo Coenen zitting hadden Landgraafs wethouder Kelly Regterschot, SnowWorld-directeur Wim Moerman en IBA-adviseur prof. Jòn Kristinsson, koos voor de oloïde. 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →