Carnavalsrel Aken rond ‘wapen’

Print
Carnavalsrel Aken rond ‘wapen’

Afbeelding: Aachener-nachrichten.de

Opwinding in Aken nadat agenten een nepwapen van een gardist van de carnavalsvereniging invorderden. De recente aanslagen in Duitsland spelen een rol.

Daadkrachtig optreden of overtrokken actie? De meningen lopen uiteen over de gebeurtenis van afgelopen weekend in de binnenstad van Aken. Drie politiemannen hielden een gardist in vol ornaat staande van de Oecher Penn, de plaatselijke carnavalsvereniging. Hij droeg op weg naar een carnavalsactiviteit een antiek wapen bij zich, overduidelijk een nepexemplaar. 
De verbouwereerde lijfwacht van het carnavalsfeest moest zijn speelgoedmusket inleveren en kreeg van de dienders te horen dat hij vervolgd wordt wegens ongeoorloofd wapenbezit. Hem hangt een geldstraf van 10.000 euro boven het hoofd. 

Inlevingsvermogen
Zo heet zal de soep beslist niet gegeten worden, zegt woordvoerder Paul Kemen van de Akense politie. „Het zal waarschijnlijk uitdraaien op een zeer bescheiden boete. Strikt naar de letter van de wet hebben mijn collega’s correct gehandeld. 
Van de andere kant had je wat meer inlevingsvermogen mogen verwachten omdat de gardist geen kwade bedoelingen had.” 
De politiewoordvoerder zegt dat het incident misschien wel op een goed moment komt. Het is goed om na te denken wat in deze roerige tijden wel en wat niet kan tijdens carnaval. Zonder het volksfeest natuurlijk in een korset te dwingen. 

Kogelriem
De gebeurtenis van afgelopen weekend heeft president Frank Prömpeler van het Akense carnaval in elk geval aan het denken gezet. Is het bijvoorbeeld verstandig om tijdens carnaval verkleed als politieman, undercoveragent of militair rond te lopen met een neppistool? Of om een (speelgoed) kogelriem om je nek te dragen? Want dat zou volgens Prömpeler misschien wel eens tot irritaties en een dito reactie van de politie kunnen gaan leiden. Een en ander kan niet los worden gezien van de diverse soms zeer bloedige aanslagen in Duitsland, zoals ruim drie weken geleden nog in Berlijn. De politie is beducht op ongewone situaties. Zoek zoiets dus niet bewust op, wil het opperhoofd van het Akense carnaval maar zeggen. 

Misverstand
Preziedent Walter Sterk van de Kirchröatsjer Vastleoavends Verain zegt dat het voorval in Aken voor hem aanleiding is om het thema op de agenda te zetten bij de eerstvolgende vergadering van de Raad van Elf. „Je moet anno 2017 voorzichtig zijn met zaken als nepwapens, die je hier ook wel soms ziet. Het zijn nu eenmaal andere tijden dan toen ik als kind met een klapperpistooltje in de optocht liep. Van de andere kant moeten we ons niet te veel met zaken bemoeien waardoor carnaval kan uitdraaien op een groot misverstand.” Van de gardisten in Kerkrade, verenigd in het 36’er Regiment, valt in elk geval niets te duchten, meent Sterk. Zij dragen hun sabel altijd in de schede. „Bovendien is de punt stomp en het blad zo bot als maar wat.”