'Rusland heeft expliciete beelden van Trump die naar prostituees kijkt in hotelkamer Obama’s'

© ANP

© Het Nieuwsblad

thumbnail:
thumbnail:

In uitgelekt rapport, dat zou samengesteld zijn door een voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst, staat dat Rusland bezwarende en expliciete informatie heeft over de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft CNN dinsdag bericht. Of alle passages in het document echt zijn, valt nog te betwijfelen. Volgens Trump zelf is het allemaal “vals nieuws”. Maar sommige details spreken alvast weinig tot de verbeelding.

Het Nieuwsblad

Volgens CNN presenteerden de hoofden van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder CIA-baas John Brennan en FBI-directeur James Comey, vrijdag een samenvatting van het document van 35 pagina’s aan Donald Trump.

Het is een verzameling van memo’s, met specifieke en expliciete niet geverifieerde informatie over onder meer het persoonlijke leven en de financiën van Donald Trump.

In de documenten staat onder meer te lezen dat de verkozen president prostituees zou ingehuurd hebben om te urineren op het hotelbed waarin de Obama’s geslapen hebben. Sterker zelfs: er zouden videobeelden zijn waarop te zien is hoe Trump naar het tafereel staat te kijken.Er is ook een passage waarin staat dat Trump tijdens zijn presidentscampagne voortdurend in contact stond met Rusland.

“Als er beschuldigingen blijken te zijn van een coördinatie tussen het team van Trump en Rusland, en als die erop wijzen dat de Russen de onafhankelijkheid van Trump beknotten, is dat echt schokkend”, reageerde de Democratische senator Chris Coons aan CNN.

“Vals nieuws”Het Kremlin heeft de beschuldigingen van inmenging bij de verkiezingen altijd ontkend. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten wijst het document erop dat Rusland van beide kandidaten informatie verzamelde, maar ervoor koos enkel die over Hillary Clinton bekend te maken.

Michael Cohen, de advocaat van Donald Trump, heeft intussen de aantijgingen weerlegd. “Dit document is op alle vlakken totaal belachelijk”, klinkt het. “De persoon die dit heeft samengesteld beschikt alvast over een grote verbeelding.”

Ook Kellyane Conway, de raadgever van de verkozen president, zwaait de beschuldigingen weg. “We zouden als Amerikaanse burger zelfs bezorgd moeten zijn dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten liever documenten uitlekken aan de pers in plaats van die eerst aan Obama en Trump te bezorgen.”

Een vreemde redenering, want uit eerdere berichten blijkt dat zowel Obama als Trump de documenten al eerder te zien hebben gekregen.

FBI zit op de zaakHet document circuleert al een tijdje onder journalisten en hooggeplaatste officials. Maar sinds afgelopen zomer is de Amerikaanse veiligheidsdienst een onderzoek gestart naar de herkomst van het document. Zo ging het onder meer na hoe geloofwaardig het netwerk is rond de voormalige Britse spion die het document vrijgaf.

Na enkele maanden bleek er genoeg evidentie en hoogdringendheid te zijn om Trump en Obama te berichten over het bestaan ervan. Zij kregen elk een samenvatting van twee pagina’s te lezen.

Momenteel buigt de FBI zich over het document, om te achterhalen welke passages er al dan niet kloppen. Zij kregen het document al op 9 december in handen, via de senator John Mc Cain.

Vals nieuwsWie het volledige document erop naleest, kan alvast hopen dat heel wat passages vals zijn. Want mochten de memo’s waar zijn, zou dat alsnog een doodvonnis voor Trump kunnen betekenen.

En de verkozen president zelf? Die noemt het uiteraard allemaal vals nieuws en een heksenjacht, zo reageerde hij op Twitter in zijn eigen, gekende stijl:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal