School en leerlingen Heerlen bedreigd na zelfmoord gepeste Tharukshan

Print
School en leerlingen Heerlen bedreigd na zelfmoord gepeste Tharukshan

Afbeelding: ANP

Docenten en leerlingen van Grotius College in Heerlen hebben verscheidene bedreigingen ontvangen na de zelfmoord van de 15-jarige scholier Tharukshan Selvam. De politie brengt alle bedreigingen in beeld om te kijken of de aantijgingen strafbaar zijn.

Waarmee wordt gedreigd en hoe de bedreigingen zijn geuit, maakt de politie niet bekend. Wellicht wordt er meer duidelijk gegeven in een persconferentie die de gemeente en school vanavond om 19.00 uur organiseren. 

Volgens een politiewoordvoerder wordt uit emotie van alles geroepen. Het condoleanceregister dat gisteren is geopend door de school wordt overstelpt met reacties uit het hele land. ‘Jullie moeten je diep schamen, scholieren en school’, ‘Hoe kon dit?’ of ‘Pesters van Tharukshan: schaam je diep! Aan de school: Dit had voorkomen kunnen worden’. 

De politie kijkt of er grenzen overschreden worden bij de bedreigingen die zijn geuit, maar volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. 

Lees ook: Zo rouwt zijn familie om zelfmoord van 15-jarige scholier

Noodkreet
De familie van de jongen schreef dinsdag een aangrijpende noodkreet op Facebook over de gruwelen die de jongen in de laatste weken voor zijn dood moest doorstaan. Volgens de nabestaanden gooiden klasgenoten met eten naar hem, beledigde hem, perste hem af met foto’s die gemaakt zouden zijn op school en stuurde ze hem via sociale media anonieme berichten als ‘Tharakshan ga dood, je bent niet geschikt om te leven. We willen je niet. We zullen blij zijn zonder jou. Ga voor de trein springen, pleeg zelfmoord’.

Tharukshan wilde niet meer naar school uit angst voor de pesters. De jongen, die een deel van zijn leven in zijn geboorteland Sri Lanka heeft gewoond, probeerde zich meerdere keren van het leven te beroven, waaronder een keer door zijn polsen door te snijden, in de nacht van zaterdag op zondag slaagde hij daarin.

Lees ook: 'Pesters' Tharukshan aan de schandpaal op Facebook

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.

Rouw
De politie stond zondagochtend op de stoep bij de conrector van Grotius om te vertellen over de zelfdoding van de tweedejaars leerling Tharukshan. De directie heeft diezelfde dag ouders van klasgenoten ’s avonds op school geïnformeerd, aldus directievoorzitter Frank Schings van scholenkoepel LVO Parkstad. „Iedereen was er helemaal kapot van. Er komen nu heel veel verhalen los bij leerlingen die ook goed moeten worden onderzocht. Maar laten we eerst de tijd nemen voor rouw.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →