Trump: 'Muur bij grens Mexico moet binnen 1,5 jaar staan'

Print
Donald Trump was in vorm op zijn langverwachte persconferentie in New York, zijn eerste sinds oktober 2016. Een beetje vermoeide blik soms, irritatie tegenover bepaalde, kritische, media maar verder zelfverzekerd als altijd. Al was het deze keer wat ingetogener dan tijdens de campagne.

De toon werd gezet door een woordvoerder van Trump die de vloer aanveegde met het 'belastende rapport' over vermeende seksuele uitspattingen en dubieuze contacten met het Kremlin. Ook vicepresident Mike Pence hekelde dat ‘valse nieuws’. Trump zelf begon met het complimenteren van de vele nieuwsorganisaties die de berichtgeving in twijfel trokken.

,,Zo'n rapport zou nooit geschreven mogen zijn en zeker nooit verschenen mogen zijn in de media", zei hij. Later werd de toon wat harder en dreigde hij Buzzfeed en CNN – die het gisteravond naar buiten brachten - dat ze hier nog niet klaar mee waren. Een journalist die een vraag wilde stellen weigerde hij de microfoon met het argument: ,,Jouw organisatie is verschrikkelijk”.

Muur
De bijeenkomst werd gedomineerd door drie muren. De eerste is de ethische muur die de zakenman wil bouwen tussen de Trump Corporation en het Witte Huis. Dit om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De tweede muur was die tussen de Verenigde Staten en Mexico. Die komt er dus.

Aanvragen voor vergunningen lopen al. En de Mexicanen zullen in de een of andere vorm opdraaien voor de kosten, bevestigde Trump. De derde muur was er eentje tegen de aanvallen van buitenlandse hackers. Die kwamen zeker ook uit Rusland, erkende Trump maar nog veel meer uit China en Japan. Ze berokkenden de Amerikaanse economie miljardenschulden.

De leiding van zijn bedrijf geeft hij aan zijn twee zonen Don en Eric en een adviseur. Daarnaast komt er een speciale toezichthouder om te waken voor de ethiek. ,,Dat koppelt het zakelijke volledig af van het presidentschap en zo wordt belangenvermenging vermeden", aldus Trump. De president zal alleen nog uit de krant lezen wat zijn zoons van plan waren. Dat hoefde allemaal niet volgens de grondwet maar hij zou het goede voorbeeld geven. Inkomsten van hotels door bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers aan het Witte Huis zouden worden teruggestort in de staatskas.

Net als tijdens zijn campagne toonde Trump zich de kampioen van de gewone man. Fabrieksarbeiders en veteranen hadden zijn steun. Bedrijven die Amerika verlieten konden rekenen op een enorme belastingtoeslag.

Rusland
De relatie met Rusland leek niet te hebben geleden onder alle onthullingen over hackers. Ergens suggereerde hij dat de Verenigde Staten het allemaal aan zichzelf te wijten hadden aangezien veel bedrijven en instellingen met de aller-slechtste firewalls ooit werkten, aldus Trump.

Vladimir Poetin kon nog steeds een vriend worden. Nodig in de strijd tegen Islamitische Staat. Maar de Russische president zal een vent tegenover zich weten, aldus Trump. ,,Denk je echt dat Hillary harder tegen Poetin zou zijn dan ik. Is er iemand die dat gelooft? Kom op zeg.” Vol zelfvertrouwen werkt hij naar zijn inauguratie. 

Hieronder een live-weergave van de persconferentie.

 
 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →