Wat kun je doen als je kind gepest wordt?

Print
Wat kun je doen als je kind gepest wordt?

Afbeelding: iStock

De 15-jarige Tharukshan uit Heerlen werd zowel op school als via sociale media zodanig gepest, dat hij dit weekend besloot een einde aan zijn leven te maken.

Volgens de nabestaanden gooiden klasgenoten met eten naar hem, beledigde hem, perste hem af met foto’s die gemaakt zouden zijn op school en stuurde ze hem via sociale media anonieme berichten als ‘Tharakshan ga dood, je bent niet geschikt om te leven. We willen je niet. We zullen blij zijn zonder jou. Ga voor de trein springen, pleeg zelfmoord’.


Bij het Grotius College hangt de vlag halfstok vanwege de dood van Tharukshan Selvam 

Vooral pesten via sociale media is erg moeilijk aan te pakken. Wat kun je als ouder doen?

Lees ook: Zo rouwt zijn familie om zelfmoord van 15-jarige scholier

Strafbaar
Wat veel mensen niet weten, is dat cyberpesten strafbaar is. Je kunt daar dus aangifte van doen. Maar ook als je niet naar de politie wil stappen, kun je wat doen. 

Zo kun je pesterijen melden bij bijvoorbeeld Facebook of Snapchat. En er zijn ook websites die directe lijntjes hebben met de juiste mensen bij bijvoorbeeld Facebook of Instagram, zegt Remco Pijpers van de website Mijn Kind Online.
 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.


Online hulp
Via de website meldknop.nl kun je tips krijgen tegen het type pesten of internetprobleem waar je mee te maken hebt. De site wordt ondersteund door de politie. Een vergelijkbare site is helpwanted.nl. Op beide sites kunnen kinderen ook terecht als ze niet willen dat hun ouders weten dat ze gepest worden. Zelf ingrijpen door bijvoorbeeld te reageren op vervelende opmerkingen over je kind, kun je volgens Pijpers beter niet doen. "Dat is olie op het vuur gooien. Hoe moeilijk het ook is, doe het niet."

Tips van Meldknop.nl voor kinderen die op sociale media worden gepest:

  • Blokkeer of weiger de pester
  • Praat met de pester, misschien weet hij of zij niet wat zijn gedrag met jou doet
  • Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon
  • Reageer niet op pestberichten
  • Bewaar alle vervelende berichten als bewijs voor bijvoorbeeld een meldpunt of de politie (maak screenshots)
  • Meld het pesten bij het sociale medium waar het plaatsvindt (Facebook, Instagram, Snapchat,...)

Hoe weet je of je kind gepest wordt?
Kinderen willen vaak laten zien dat het goed met ze gaat, zodat ouders positief naar ze kijken. Ze kunnen zich dus soms heel groot houden. Zegt een kind niets? Dan zijn er ook signalen die je kunt opvangen. Slechtere cijfers op school bijvoorbeeld, of dat je kind stil en teruggetrokken wordt en niet meer wordt uitgenodigd op feestjes. Maar als je kind zich goed ontwikkelt en lekker in zijn vel zit, hoef je je als ouder meestal geen zorgen te maken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →