Eis: Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor rapper Boef

Print
Eis: Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor rapper Boef

Rapper Boef komt aan bij de rechtbank. Afbeelding: ANP

De vloggende rapper Boef hangt een taakstraf van 100 uur boven het hoofd en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Dat was de eis van de officier van justitie woensdagmiddag in de rechtbank in Breda. Hij stond daar terecht voor het beledigen van twee agenten en omdat zich niet hield aan de gedragsaanwijzing die hij kreeg om vrij te komen.

,,Treitervlogger was het twijfelachtige woord van het jaar 2016", begon de officier van justitie zijn betoog. Volgens hem is Boef schuldig aan beide feiten. ,,De overheid moet een krachtig signaal afgeven richting mensen die de politie treiteren en vernederen. Er is totaal geen sprake van kunst, van rappen. Hij spuit gewoon zijn onvrede." 

,,Dit is geen eenvoudige belediging. Boef had 385.000 volgens op Instagram. Video's op Youtube werden 100 duizenden keren bekeken. Natuurlijk wist hij wat zijn bereik was. Natuurlijk wist hij de impact van zijn video's."

Op 15 september kwam Boef vrij in de opruiingszaak. Slechts een uur later zette hij het gewraakte filmpje op Instagram. In dat filmpje zou hij een rechercheur hebben beledigd door te zeggen dat hij 'zijn dochter zou neuken'. Boef beweerde vandaag echter dat dit niet persoonlijk bedoeld was. ,,Ik heb niet eens een rechercheur gezien. Hoe kan ik die dan hebben beledigd? Ik bedoelde het gewoon in het algemeen. Zij vatten het persoonlijk op."

Belediging
Volgens de rapper was het artistieke vrijheid. ,,Ik ben artiest. Misschien had ik het anders moeten verwoorden. Het is kunst. Het is goed voor m'n imago. Een imagoboost. Alles wat ik zeg is enigszins kunst." De officier van justitie vroeg zich af wat er artistiek aan was. ,,Mensen vinden het grappig. Als het grappig is in ogen van anderen, is het toch artistiek", beweert de vloggende rapper.

Ook zou hij tijdens een verhoor al denigrerende opmerking naar agenten hebben gemaakt. Boef zou onder meer hebben gezegd 'al hun vrouwen te neuken'. Ook heeft hij  een agent zijn Rolex aangeboden met de tekst: ,,Dan voel je ook eens hoe dat voelt."

Meldingsplicht
Boef moest zich ook verantwoorden voor het feit dat zich niet meldde op 17 september op het politiebureau. De rapper had een gedragsaanwijzing gekregen om zo te kunnen optreden. Hij moest zich een uur voor en na het optreden melden. Hij was er volgens eigen zeggen niet, omdat een optreden in Kerkrade uitliep. Vervolgens werd hij aangehouden bij de deur van een uitgaansgelegenheid.

Hij zou nog wel met hoge snelheid na een optreden naar het politiebureau zijn gereden, maar toen aangehouden zijn. ,,Duurde zoals gewoonlijk weer veel te lang, een half uur", zegt Boef daarvoor in de rechtszaal. Omdat hij anders te laat zou komen voor zijn volgende optreden, meldde hij zich niet. ,,Ik word belemmerd in mijn werk zo."

 
Boef kwam iets na 14.00 uur aan bij de rechtbank. In de zaal zat opvallend veel publiek. Boef werd in september opgepakt omdat hij jongeren in een vlog opriep te komen vechten in Tilburg-Noord. In juli kwam hij in het nieuws vanwege het provoceren van een agent. Die laatste oogstte echter het meeste lof, door ijzig kalm te blijven.

Volgens de woordvoerder staat Boef niet terecht voor de opruiing. ,,Die zaak wordt nog onderzocht.''