België zet zich schrap voor ‘ergste storm in 50 jaar’

Print
België zet zich schrap voor ‘ergste storm in 50 jaar’

Ook in New Brighton, noordwest England, is het onrustig, Afbeelding: AFP

In Zeeland worden maatregelen getroffen voor een flinke storm die zich vanaf woensdagavond aandient. In België spreekt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) zelfs van de ergste storm in 50 jaar. ,,We mogen gerust spreken van een ernstige situatie", zegt woordvoerder Steve Timmermans.

Uit voorzorg zijn enkele afsluitbare doorgangen in Vlissingse dijken afgesloten. De keersluizen bij Stavenisse en Zierikzee zijn ook al dicht. Rijkswaterstaat houdt de situatie bij de Oosterscheldekering vanwege de springtij die met de storm gepaard gaat nauwlettend in de gaten. De kans bestaat dat die vrijdag wordt gesloten.

Zandzakken
In de Vlaamse kustgebieden worden momenteel zandzakken verspreid. Ook in Antwerpen neemt men geen risico. De Scheldekaaien worden preventief afgesloten uit vrees voor overstromingen. Diverse evenementen zijn uit voorzorg afgelast.

Ook in het noordwesten en noorden van ons land gaat het flink stormen. Het KNMI verwacht plaatselijk zware windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur, aan zee mogelijk tot 90 kilometer per uur. 

,,De komende 24 uur trekt een lagedrukgebied over het zuiden van Nederland. Hoe deze storm zich precies ontwikkelt is nog moeilijk te zeggen. We weten dat de regen overgaat in sneeuw en dat de wind flink aantrekt. Aan zee kan het zelfs stormachtig waaien”, weet weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Met andere woorden: ,,Het gaat behoorlijk spoken. We houden het in de gaten.”

Veranderlijk
Eerder deze week werden we al voorbereid op de komst van flink wat sneeuw en misschien wel natuurijs. ,,Het weer speelt ons deze dagen parten, het is zeer veranderlijk”, stelt Woei. Vooral vanavond kan er veel neerslag vallen. Morgen kan het in de loop van de avond met name in het midden, oosten en later mogelijk ook in het zuiden enkele uren gaan sneeuwen. 

In de nacht naar vrijdag blijft de sneeuw liggen bij minimumtemperatuur van 0 tot 3 graden. ,,Hierdoor kan zich een sneeuwdek vormen en is er kans op gladheid", aldus de meteorologen van het KNMI. 

Vrijdag tekent zich door een gure dag, met geregeld winterse buien en landinwaarts kans op sneeuw. In het weekend ontstaan met enige regelmaat buien en op steeds meer plaatsen is kans op sneeuw. ,,Het gaat in de nacht en vroege ochtend vooral landinwaarts plaatselijk licht vriezen.”

Na het weekend blijft het vaker droog, maar wordt het ijzig koud. Woei: ,,De schaatsen kunnen uit het vet, want we krijgen een aantal vorstdagen."