Heerlen in rouw na zelfmoord 15-jarige scholier

Print
De zelfmoord van de 15-jarige Tharukshan Selvam heeft ,,diepe wonden geslagen in Heerlen”, verklaarde Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel woensdagavond. ,,Heel Heerlen is in rouw”, zei Krewinkel op een persconferentie van het gemeentebestuur en het Grotius College waar Selvam tweedejaars was van het vmbo.

Naast de gevoelens van verdriet leven er echter ook vooral veel vragen rond de zelfdoding van de uit Sri Lanka afkomstige jongen. Volgens zijn familie maakte hij een eind aan zijn leven na vergaande pesterijen door medeleerlingen, maar directievoorzitter Frank Schings van LVO Parkstad waar Grotius onder valt vermoedt dat daar ook andere zaken een rol bij hebben gespeeld.

Het schoolbestuur laat zelf een extern onderzoek gelasten naar de zelfdoding en naar het eigen handelen in deze zaak. ,,De onderste steen moet bovenkomen”, vindt Schings. Ook als Grotius zelf fouten heeft gemaakt. Na een poging tot zelfdoding had de school vanaf 5 december veel contact met Tharukshan en zijn familie. Die gesprekken hielden op 22 december, bij het aanbreken van de kerstvakantie, op. De jongen werd wel naar de gemeentelijke jeugdzorg verwezen.

Hulpverlening
Daar had de jongen ook al vanaf 5 december contact mee. Tot 28 december waren er bijna dagelijks gesprekken, weet wethouder Jordy Clemens. De hulpverlening hield daarna op, maar tot aan de zelfdoding op 7 januari vonden geen gesprekken meer plaats. Waarom, is nog onduidelijk. Heerlen wil eveneens via extern onderzoek helder krijgen of de eigen hulpverlening adequaat was.

Ook voor de politie is er werk aan de winkel. Schings, Grotius-docenten en leerlingen die er op facebook van beschuldigd worden dat ze Servam de dood hebben ingedreven, zijn ernstig bedreigd. Die bedreigingen waren ,,buiten alle proporties”, zegt Schings. Grotius gaat donderdag aangifte doen bij de politie. De beveiliging van het schoolgebouw is opgeschroefd.       

In De Limburger van donderdag een uitgebreid verslag van de persconferentie. De uitleg van politie, gemeente en schoolbestuur is alvast in bijgevoegde video te bekijken.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →