Journalisten hacken social media-accounts Nederlandse politici

© twitter

© Istock

thumbnail:
thumbnail:

Journalisten van RTL Nieuws hebben op social media-accounts gehackt van SGP-leider Kees van der Staaij en andere politici. ,,Als zelfs journalisten met weinig werk kunnen binnendringen, is het voor professionele hackers al helemaal eenvoudig", schrijven ze.

AD

De journalisten zeggen de accounts van Van der Staaij en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op Twitter en LinkedIn te hebben gekraakt. Volgens hen lukten het ook om Facebook-profielen van 'anderen' te hacken.

Op basis daarvan concluderen ze dat het eenvoudig is om accounts van Nederlandse politici binnen te dringen.

De inloggegevens vonden ze na wat zoekwerk op internet. Die staan online na enkele grote datalekken bij onder meer LinkedIn, Dropbox en Adobe. Omtzigt ontkent overigens dat het de journalisten is gelukt bij hem in te breken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat terwijl Van der Staaij en Omtzigt 'belangrijke doelwitten' zijn, aldus de journalisten. De SGP-leider is lid van de Commissie Stiekem, waarin staatsgeheimen worden besproken en de CDA'er speelt een rol in de zaak rond MH17 en in de Raad van Europa.

'Nederland ook doelwit'Het nieuws komt kort nadat minister Koenders van Buitenlandse Zaken had gewaarschuwd dat ook de Nederlandse verkiezingen doelwit kunnen worden van Russische hackers.

De minister zei geen concrete aanwijzingen hiervoor te hebben, maar liet weten dat de Nederlandse regering zeer alert is. Deze week hebben politieke partijen nog speciale tips gekregen over hoe ze zich moeten beschermen tegen hackers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee