Ziekenhuizen vol door griepepidemie

© ANP

Meerdere ziekenhuizen in het noorden en zuiden van het land hebben opnamestops ingesteld. Dit komt door een grote hoeveelheid oudere patiënten die zich melden met griepklachten, weten het Brabants Dagblad en Noord-Hollands Dagblad.

AD

Het Westfriesgasthuis in Hoorn en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zitten vol en moeten patiënten doorverwijzen. Ook het Bernhoven Ziekenhuis in het Brabantse Uden heeft een opnamestop aangekondigd. Er zijn simpelweg geen bedden meer beschikbaar. Daarnaast hebben ziekenhuizen te kampen met verminderde capaciteit. Meerdere medewerkers van het Westfriesgasthuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn zelf geveld door de griep. Dat zei de voorzitter van het Westfriesgasthuis Arno Timmermans in het NOS Radio 1 Journaal.

Om acute gevallen alsnog te kunnen behandelen, wordt er gekeken naar andere oplossingen. Zo worden geplande opnames geschrapt, zodat er bedden vrijkomen en worden vrijkomende bedden meteen ingezet voor acute opnames. Als echt alle afdelingen vol liggen, wordt er uitgeweken naar andere ziekenhuizen. De afdelingen hebben dagelijks overleg om te schuiven met patiënten.

SneekHet Westfriesgasthuis heeft zich al gedwongen gezien om patiënten te verplaatsen naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ook in de Randstad is het druk. Rotterdam heeft volle zalen en in Utrecht is een extra afdeling geopend om de druk aan te kunnen, meldt het Utrechts Nieuwsblad.

Januari is voor de meeste ziekenhuizen een drukke periode vanwege griepepidemieën. Ouderen zijn dan kwetsbaarder. Vaak hebben ze al andere ziekten en kan de griep voor ademhalingsproblemen zorgen. ,,Ze worden vooral benauwd. Dat is het grootste probleem’’, zegt Linda Burger, voorzitter van het Westfriesgasthuis tegen het Noordhollands Dagblad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee