Breivik: Radicaler dan ooit door eenzame opsluiting

Anders Breivik.

Anders Breivik.© EPA

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik (37) heeft gezegd dat hij ,,radicaler en vreemder" is geworden tijdens zijn gevangenschap. Hij wijt dat aan zijn isolement in de cel.

Tomas Riemens

De extreem-rechtse Breivik zei dat tijdens het hoger beroep over zijn isolement in de gevangenis. De moordenaar stapte vorig jaar naar de rechter, omdat de omstandigheden van zijn gevangenschap in strijd zouden zijn met de mensenrechten. De rechter gaf hem gelijk, waarop de Noorse staat in beroep ging.

Bij de rechtszaak constateerde de Noorse officier van justitie dat Breivik nog extremer was geworden in zijn gedachtegoed. Hij zei geschokt te zijn door de dingen die de massamoordenaar opschreef. Breivik stemde daarmee in. ,,Ik word vreemder en vreemder, omdat ik al vijf jaar alleen zit opgesloten." Hij zou te weinig kritiek krijgen op zijn ideeën.

Nog steeds gevaarlijkDe officier van justitie stelde dat Breivik weggehouden moet worden van andere gevangenen, omdat hij anders zijn extreem-rechtse gedachtegoed op hen kan overbrengen. Volgens hem is de massamoordenaar nog steeds gevaarlijk.

Breivik heeft in zijn cel wel een eigen fitnessruimte, televisie, kranten en een spelcomputer. Toch is zijn eenzame opsluiting inhumaan, zei de advocaat van de veroordeelde. Breivik zou vaak handboeien om krijgen en regelmatig gevisiteerd worden. Volgens de advocaat is dat een vernederende behandeling.

HitlergroetBij het begin van het hoger beroep, begin deze week, bracht de Noor een Hitlergroet uit in de rechtbank. Tijdens de zitting zei hij later dat hij tegenwoordig wel voor democratie en vrede is.

Breivik werd in 2012 veroordeeld tot de maximale celstraf van 21 jaar omdat hij 77 mensen doodde met een zware bom in Oslo en schietpartij op het eiland Utoya. De meeste slachtoffers waren jongeren die op het eilandje op kamp waren op uitnodiging van de linkse Arbeiderspartij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee