Tweede Kamer krijgt per direct antihackteam

© AD

De Tweede Kamer krijgt per direct een team van deskundigen die Kamerleden moeten ondersteunen bij het beveiligen van hun sociale media-accounts. Kamervoorzitter Khadja Arib heeft dat laten weten nadat RTL-journalisten verschillende Nederlandse politici hadden gehackt.

AD

De journalisten van RTL Nieuws hackten op social media accounts van SGP-leider Kees van der Staaij en andere politici. ,,Als zelfs journalisten met weinig werk kunnen binnendringen, is het voor professionele hackers al helemaal eenvoudig", schrijven ze.

Het team bestaat uit medewerkers van de afdeling automatisering op het Binnenhof. Kamerleden kunnen zichzelf aanmelden voor hulp tegen hacken. Arib zei nog dat ze de hacks 'erg vervelend' vindt.

'Eenvoudig'De journalisten zeiden accounts op Twitter en LinkedIn te hebben gekraakt. Volgens hen lukten het ook om Facebook-profielen van 'anderen' te hacken. Op basis daarvan concludeerden ze dat het eenvoudig is om accounts van Nederlandse politici binnen te dringen.

De inloggegevens vonden ze na wat zoekwerk op internet. Die staan online na enkele grote datalekken bij onder meer LinkedIn, Dropbox en Adobe. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) ontkent overigens dat het de journalisten is gelukt bij hem in te breken.

Van der Staaij baalt dat dit heeft kunnen gebeuren. Hij laat weten dat hij de wachtwoorden voor zijn accounts vaker gaat wijzigen. De SGP-leider benadrukt dat hij geen politiek gevoelige informatie deelt via social media.

'Doelwitten'Van der Staaij en Omtzigt zijn 'belangrijke doelwitten', aldus de journalisten. De SGP-leider is lid van de Commissie Stiekem, waarin staatsgeheimen worden besproken en de CDA'er speelt een rol in de zaak rond MH17 en in de Raad van Europa.

Het nieuws komt kort nadat minister Koenders van Buitenlandse Zaken had gewaarschuwd dat ook de Nederlandse verkiezingen doelwit kunnen worden van Russische hackers.

De minister zei geen concrete aanwijzingen hiervoor te hebben, maar liet weten dat de Nederlandse regering zeer alert is. Deze week hebben politieke partijen nog speciale tips gekregen over hoe ze zich moeten beschermen tegen hackers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee