Henk Vossen (71) raast met 180 kilometer per uur over weg

© Bas Quaedvlieg

Hij is niet meer de jongste toch laat rallycoureur Henk Vossen (71 jaar uit Tegelen) zien dat leeftijd ambities in de sport niet in de weg hoeft te staan.

Ivo op den Camp, Robin van der Kloor & Frank Buschmann

Al bijna een halve eeuw is Henk Vossen actief in de rallysport. Liefhebber pur sang, voor wie de jaren niet lijken te tellen.  Volgende week gaat hij voor de achtste keer van start in de Rallye Monte-Carlo, als oudste deelnemer. 



Contrast
Een groter contrast is niet denkbaar: Max Verstappen in de vorm van een kartonnen pop, met de blik op een antieke Saab V4, de auto waarmee Henk Vossen in 1976 de beroemde Tulpenrally reed. Verstappen, exponent van de jonge racegeneratie; Vossen, vertegenwoordiger van de ‘old school’ rallysport. De aanbouw bij zijn woning in Tegelen is ingericht als een soort museum. Een halve eeuw herinneringen. Bokalen, foto’s, een enkele auto, onderdelen en uiteraard de overbekende rallyplaten, allemaal keurig gerangschikt als bewijs van deelname. Die van ‘Monte-Carlo’ hebben de meest prominente plek. 
 

PASPOORT HENK VOSSEN
- Leeftijd: 71 jaar
- Woonplaats: Tegelen
- Sport: Directeur van twee chemische bedrijven
- Belangrijkste prestaties:  Debuteerde in de rallysport in 1968. Reed sindsdien 256 internationale wedstrijden. Won onder meer drie keer de ELE Rally en één keer de Hellendoorn Rally. In de Rallye Monte-Carlo twee keer op het podium in zijn klasse. 


Lange carrière 
Heel even wordt hij stil, bij het besef dat zijn rallycarrière al zo lang duurt. Hij wijst op twee foto’s: eentje van de Rallye Monte-Carlo uit 1979, toen hij voor het eerst aan de start verscheen van de meest prestigieuze krachtproef van stuurmanskunst op de openbare weg. „Zonder enige voorbereiding. We wisten totaal niet wat ons te wachten stond”, wijst hij naar de driftende Opel Kadett. Een stukje verderop houdt op een wazige kleurenfoto een jonge Henk Vossen het portier van zijn auto vast. Aan de andere kant Pie Theunissen, zijn trouwe metgezel die meer dan tien jaar als navigator fungeerde. „Pie”, mompelt Vossen de naam van zijn vroegere kameraad. „Veel te vroeg overleden.” 

Jong blijven
Vossen doet er alles aan jong en fris te blijven. „Twee keer per week joggen, elke dag zwemmen, ik speel nog hockey en heel af en toe kruip ik op de renfiets.” Dat zijn reflexen wellicht niet meer zo zijn als in het begin van zijn sportloopbaan, neemt hij voor lief. „Maar dat compenseer ik met ervaring en inzicht. Als je met 180 kilometer per uur over een smalle weg raast, leg je 50 meter per seconde af. Als dan vijf meter voor je ineens wat gebeurt moet je vooraf al bedacht hebben wat je doet, niet op het moment zelf. En dat is ervaring en routine.” 

Risico en gevaar
Hij pakt er de laptop bij en laat camerabeelden zien vanuit zijn auto bij enkele klassementsproeven. Zijn navigator brult in telegramstijl aanwijzingen; Vossen loodst de bolide langs afgronden, rotspartijen en bomen. Twinkelende oogjes volgen de bewegingen op het beeldscherm. Vossen is nog altijd dezelfde liefhebber als een halve eeuw geleden. Met één groot verschil: de factor gevaar benadert hij anders dan in het begin van zijn loopbaan. „Ik maak onderscheid tussen gevaar en risico. Het risico bepaal ikzelf voor een groot deel. De risicobereidheid, die neemt in de loop der jaren af. Daar komt routine voor in de plaats. Vroeger driftte ik met het achterwiel over de rand van het ravijn. Zo erg dat Pie eens riep ‘en nu ben ik het zat’.

Toekomst
”Vossen opent de deur naar de garage, waar de laatste hand wordt gelegd aan het aanbrengen van stickers op de Ford Fiesta R5 waarmee hij volgende week in Monte Carlo van start gaat. „Hoe lang ik dit nog blijf doen? Zolang ik me goed voel en me niet belachelijk maak.” 

Dit verhaal is onderdeel van een portrettenreeks over oudere sporters in De Limburger. Klik hier om de overige portretten te lezen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee