Extreme storm nadert België: alle hulpdiensten paraat

© Nieuwsblad

De Belgische kust maakt zich klaar voor de storm en het springtij. Overal worden zandzakjes aangevoerd of wordt de waterkering uitgebreid en/of verstevigd. “We roepen ramptoeristen op om weg te blijven van stranden en dijken. De golven zullen dan wel spectaculair zijn, het is zeker niet ongevaarlijk. Surfen en kiten zijn overal verboden”, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen.

Het Nieuwsblad

De kustburgemeesters zijn al enkele dagen op de hoogte van het noodweer dat verwacht wordt. “Alle gemeentebesturen beschikken over een draaiboek waarin staat wat ze moeten doen bij dit soort toestanden en welke maatregelen ze moeten nemen. Wij verlenen bijstand en als het moet neem ik de coördinatie in handen”, zegt de gouverneur.

De gemeentediensten in de kustgemeenten, maar ook brandweer en civiele bescherming bereiden zich met alle manschappen en middelen voor op wat komen gaat.

OostendeIn Oostende wordt inderhaast een stormmuur opgebouwd en worden massaal zandzakjes aangevoerd. Samen met Nieuwpoort is het risico op wateroverlast hier het grootst.

Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende zei op een persconferentie dat aan de Mercatorsluis stormkettingen worden aangebracht, de Visserijsluis wordt voorzien van stormdeuren. De Demeysluis wordt zelfs buiten dienst gesteld en de Wester- en Oosterstrekdam worden afgesloten, net als het Westerstaketsel. Op de Visserskaai worden schotten geplaatst en de doorgangen dichtgemaakt. De afbraak van de brug die werd gebouwd voor het Belgisch kampioenschap veldrijden, wordt tijdelijk stopgezet.Lees ook: België zet zich schrap voor ‘ergste storm in 50 jaar’Ergste storm in 50 jaarDat er gesproken wordt van de ergste storm in 50 jaar heeft te maken met een combinatie van springtij en de storm ‘Dieter’. Een lagedrukgebied bevindt zich momenteel boven de Noorse zee en trekt de komende dagen over Scandinavië. Het westen van Europa wordt daardoor belast met zeer krachtige noordwestenwinden die op zee hoge golven veroorzaken. Het nakende springtij - een tweewekelijks terugkerend fenomeen waar de waterstand bij hoogwater hoger is dan normaal - zal de hoogte en kracht van de golven versterken.

Risico op wateroverlast“Ze voorspellen dat het waterpeil nog 15 centimeter hoger zal staan dan tijdens de Sinterklaasstorm van december 2013. Een ernstige situatie dus met risico’s op wateroverlast”, zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK)

“Die woeste zee, dat levert spectaculaire beelden op en we weten uit ervaring dat er altijd waaghalzen zijn die dat van dichtbij willen bekijken. Toch vragen we iedereen uitdrukkelijk om weg te blijven van dijken en stranden omdat het gevaarlijk kan zijn. Kiten en surfen zijn sowieso verboden. We zullen onze reddingsdiensten nodig hebben voor andere zaken dan voor watersporters die door de storm in de problemen geraken naar de kant te halen”, zegt Carl Decaluwé van West-Vlaanderen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee