Game-nerds rukken op naar het stadion

Print
Game-nerds rukken op naar het stadion

PSV hield eind vorig jaar een heus toernooi om een clubgamer te vinden. Uiteindelijk is Romal Abdi uitverkoren. De Nederlander van Afghaanse afkomst krijgt een jaar stroom van de hoofdsponsor van de club en alle tickets naar internationale toernooien verg Afbeelding: Photo Prestige

Viirtuele sporters maken een opmars in de autosport en het betaald voetbal. De 22-jarige Maastrichtenaar Bono Huis zorgde de afgelopen week voor een echte sensatie in Las Vegas door daar professionele coureurs uit de Formule E – onder hen Robin Frijns – te verslaan op de racesimulator.

Voor de gelegenheid was er een virtueel circuit in de straten van las Vegas gemaakt. Huis won de race en pakte een hoofdprijs van 213.000 euro. Een nooit eerder uitgekeerd geldbedrag in het simracen, de sport waarin wordt geracet in een state of the art gamecomputer met bewegende zetel en al.

Maar niet alleen in het racen is een virtuele revolutie gaande. Ook in het betaalde voetbal – en om meer precies te zijn in de eredivisie – rukken de game-nerds op naar de stadions. Ajax, PSV, Heracles en AZ; allemaal hebben ze al een gamer die gespecialiseerd is in FIFA 2017 onder contract staan.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

In het stadion van Heracles is zelfs voor de clubgamer een heuse eBox ingericht waar hij zich achter de gameconsole kan meten met de supporters van de club. De clubgamers vertegenwoordigen hun clubs bovendien bij internationale toernooien. Zo werd een wedstrijd van Ajax-gamer Koen Weijland bij een toernooi in Warschau op Facebook Live bekeken door 871.000 kijklustigen. Ter vergelijking: de klassieker Ajax – Feyenoord trok recent bij Fox Sports 780.000 kijkers.

Inmiddels hebben marketeers de eSports of elektronische sporten (lees games) ook omarmd. Zij betogen dat het bereik van een club door het aanspreken van een doelgroep van jonge gamers – die zelden of nooit naar de stadions gaan – in onderhandelingen met sponsors doorslaggevend kunnen zijn bij het afsluiten van nieuwe en meer lucratieve contracten.

Ook Roda JC is in onderhandeling met een eigen gamer omdat de clubs weten dat de koepel die de eredivisie bestiert,  de ECV, onderhandelt met EA Sports, eigenaar van het FIFA-spel, om een clubcompetitie van eredivisiegamers op te starten.

Lees meer over het fenomeen van game-nerds in De Limburger van zaterdag