'Mijn vriendin werd verkracht terwijl ik bewusteloos werd geslagen'

Print
'Mijn vriendin werd verkracht terwijl ik bewusteloos werd geslagen'

Afbeelding: AD

Zijn vriendin werd verkracht terwijl hij bewusteloos geslagen was. Toen Dirk Kerseboom wakker werd waren de daders verdwenen. Nu, acht jaar later, gaat hij ze terugzien.

De deur vloog open en Dirk keek recht in de loop van een pistool. ,,Hij had 'm vast alsof hij een of andere gangster was. Maar het was maar een tiener." Die kan ik makkelijk hebben', dacht Dirk Kerseboom nog. ,,Maar met z'n andere arm had hij Agnes vast. En ik wist niet wat hij haar zou aandoen als ik probeerde hem te overmeesteren". 

Veel tijd om daarover na te denken had Dirk niet. ,,Ik kreeg een harde duw en tien seconde later lag ik bewusteloos op de grond."

Doodgewone middag
Het was een doodgewone dinsdagmiddag in mei 2009. Dirk en Agnes waren net de foto's van hun weekendje weg aan het bekijken op de computer toen er iemand bij de poort stond. ,,Hij had zo'n clipbord bij zich. Alsof hij wat vragen kwam stellen." Maar de overvaller wilde alleen weten waar het geld was. Agnes werd overmeesterd en Dirk werd buiten bewustzijn geslagen. 

Twee mannen haalden vervolgens het hele huis overhoop en probeerde de chalet in de fik te steken. ,,Ze wilden geld, maar wij hadden niets." De gewelddadige overval werd een brute verkrachting waar Agnes pas vijf jaar later over vertelde. ,,Dat hield ze al die tijd geheim. Toen ik ruim een uur later wakker werd was voor mij al meteen duidelijk dat ze aan Agnes hadden gezeten, maar de details vertelde ze me pas de avond voordat ze stierf. Uit bescherming tegen mezelf. En ze had gelijk. Als ik dat eerder had geweten had ik alles op alles gezet op die sadisten zelf te vinden."

Stil
Jarenlang hoorde Dirk en Agnes namelijk niets van de politie. Er werd in 2009 nog wel iemand aangehouden, maar een veroordeling zou er nooit komen. Het bleef stil. Samen knapten ze de vernielde woning op het vakantiepark De Landerije in Schaijk weer op. ,,Agnes wilde er ondanks alles wel blijven wonen. 'Dat mogen ze niet ook nog van me afpakken', zei ze altijd". 

Het was een manier van verwerken. Maar Agnes zou er nooit helemaal bovenop komen. ,,Ze was een zelfverzekerde vrouw. Liep altijd met opgeheven hoofd. Maar ze durfde het huis niet meer uit en veranderde in een klein, bang meisje." Twee jaar later kreeg ze te horen dat ze kanker had. "Borstkanker, maar na een operatie dachten we dat het weg was."

Sterfbed
Agnes zou nog drie jaar leven. ,,Op haar sterfbed vertelde ze me alles. Wat er allemaal met haar was gebeurd terwijl ik daar bewusteloos op de grond lag. Ik voel me aangetast in m'n mannelijkheid. Onmacht. Ik heb haar niet kunnen verdedigen, ondanks dat ik jarenlang aan verdedigingssport deed. Ik heb de kans niet gehad." 

Dirk werd die bewuste dag herhaaldelijk op zijn hoofd getrapt. Vazen werden op hem kapot geslagen en de bank en salontafel belandde boven op hem. ,,Alles om ervoor te zorgen dat ik niet wakker werd." Fysiek hield hij er uiteindelijk niets aan over, maar dat er geen schot in de zaak kwam knaagde aan Dirk. ,,Ik wilde weten waarom ze zo ver zijn gegaan. Ze hadden alles mee mogen nemen, maar waarom hebben ze Agnes zo moeten vernederen?

Dirk Kerseboom pakte ondanks alles wel zijn leven weer op. Helemaal verwerken doet hij het nooit. ,,Ik schrik nog steeds enorm als ik brekend glas hoor en als Lionel Richie zijn Three times a lady zingt sta ik meteen klaar om aan te vallen."

De daders hadden de muziek zo hard mogelijk aangezet om hun daad voor de buitenwereld te verbergen. ,,Dat liedje moet toen opgestaan hebben", meent Dirk. Maar buiten dat, gaat het goed met hem. Hij woont op zichzelf in Megen en vond nieuwe liefde.

Maar de zaak zelf stond nog altijd stil. Tot hij deze week ineens een telefoontje kreeg van een rechercheur. Twee broers van 26 en 28 jaar uit Eindhoven waren opgepakt in verband met de overval. ,,En ze zijn het. Ik weet het zeker." 

Of hij ooit een antwoord krijgt op de 'waaromvraag' betwijfelt hij. ,,Maar ik ga naar de zitting. Ik wil ze in de ogen kijken. Niet om mijn woede te tonen, maar om te laten zien dat ze mij er niet onder hebben gekregen. Ik ben er nog."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →