'Veel indoor speelparadijzen onveilig'

© AD

Bij veel overdekte speellocaties kunnen kinderen niet zonder meer veilig spelen, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die verscherpte het toezicht na een dodelijke val van een vierjarig jongetje. In 90 procent van de onderzochte speelparadijzen troffen de inspecteurs afgelopen jaar gebreken aan.

AD

Op tien locaties zijn speeltoestellen buiten gebruik gesteld en boetes opgelegd omdat mankementen bij een hercontrole niet verholpen bleken te zijn. In totaal zijn 37 van de ongeveer 150 indoor speeltuinen afgelopen jaar gecontroleerd. De inspectiedienst is geschrokken van de resultaten, zegt Marijn Colijn, programmacoördinator productveiligheid van de NVWA. ,,Ons doel was om in 2016 zeventig locaties te controleren. Daar zijn we bij lange na niet aan toegekomen omdat bij de bezochte speelhallen zoveel mis bleek.'' De NVWA heeft het toezicht op indoor speelparadijzen aangescherpt na een aantal ernstige incidenten. Begin vorig jaar overleed een 4-jarig jongetje uit Grootebroek na een val van een opblaasbaar speeltoestel. Dat toestel bleek geen veiligheidskeuring te hebben en stond verkeerd opgesteld. Het jongetje viel van vier meter hoogte met zijn hoofd op het beton. Risico'sBij kinderen zijn de overdekte speeltuinen met trampolines, ballenbakken en met elkaar verbonden klim- en klautertoestellen razend populair. De uitdagende speeltoestellen, waar grote groepen kinderen tegelijk gebruik van maken, brengen echter ook risico's met zich mee, waarschuwt de NVWA. ,,Niet voor niets vereist de wet dat dergelijke speeltoestellen een veiligheidskeuring ondergaan. In driekwart van de bezochte locaties troffen we speeltoestellen zonder veiligheidscertificaat.'' In ruim de helft van de locaties constateerden de inspecteurs bovendien technische mankementen. Die zijn volgens Colijn vaak het gevolg van gebrekkig onderhoud. ,,Denk aan gescheurde vangnetten waardoor de mazen te groot worden, zodat kinderen er doorheen kunnen schieten of er met hun hoofd achter blijven hangen.'' PrioriteitDe NVWA publiceert vandaag een lijst met de inspectieresultaten per speellocatie. Omdat nog lang niet alle indoor speeltuinen zijn onderzocht, roept de overheidsinstantie ouders op hun ogen open te houden. ,,Als ze gebreken signaleren, kunnen ze die bij ons melden. Dat helpt ons bepalen welke speellocaties prioriteit krijgen bij onze vervolginspecties.'' Monkey Town en Ballorig, de grootste speelparadijsketens, laten beide weten er 'alles' aan te doen de veiligheid te waarborgen. Zo hebben ze monteurs in dienst die de vestigingen controleren en gebreken verhelpen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal