Salah Abdeslam doorbreekt stilzwijgen in brief aan vrouwelijke 'fan'

Print
Salah Abdeslam doorbreekt stilzwijgen in brief aan vrouwelijke 'fan'

Salah Abdeslam krijgt heel veel ‘fanmail’, al blijkt hij daar niet altijd even tevreden mee te zijn. Afbeelding: Nieuwsblad

De Franse krant Libération kon een brief inzien die Salah Abdeslam enkele maanden geleden verstuurd heeft naar een vrouw. Daarin doorbreekt de terrorist voor de eerste keer het stilzwijgen. “Allah is de enige naar wie je mag luisteren”, schreef hij haar.

Salah Abdeslam, één van de daders van de aanslag in Parijs, verblijft al sinds 27 april in de gevangenis van Fleury-Mérogis, ten zuiden van Parijs. Maar daar houdt hij nog steeds de lippen stijf op elkaar, hoewel de speurders met ontzettend veel vragen zitten. Vreemd genoeg wil hij wél spreken in een brief die hij onlangs schreef naar een vrouw van wie hij regelmatig post ontvangt. Dat schrijft de Franse krant Libération, die de brief kon inkijken.

Blik op de buitenwereld
“Ik schrijf je zonder te weten waar ik eerst moet beginnen. Ik heb al jouw brieven ontvangen en kan je niet vertellen of mij dat al dan niet plezier heeft gedaan. Maar het laat me wel toe om op die manier een beetje contact te krijgen met de buitenwereld”, begint hij de brief in een klein geschrift.

“Eerst en vooral ben ik niet bang om iets over mezelf naar de buitenwereld te sturen, want ik ben niet beschaamd over wie ik ben. Bovendien kan er niets slechter gezegd worden dan wat er al is gezegd over mij.”

Geen idool
“Je bent oprecht, en dat zal ik ook zijn. Al wil ik je wel eerst vragen wat je bedoelingen zijn met deze brieven. Want ik wil zeker zijn dat je me niét schrijft omwille van mijn ‘sterrendom’. Ik krijg namelijk regelmatig brieven van mensen die me verafgoden of me als hun idool zien. En daar kan ik niet mee om. Want de enige die we mogen verafgoden, is Allah”, schrijft hij nog.

Volgens de krant Libération ontvangt Abdeslam inderdaad heel wat brieven, maar antwoordde hij tot nog toe alleen op die van de vrouw . De vrouw zou afkomstig zijn uit het departement Côte-d’Or (West-Frankrijk).

Onderdanig
“Het is niet mijn bedoeling om mij beter te voor te doen dan de anderen of wanorde te plegen. Ik wil enkel hervorming. Ik ben een moslim. Dat wil zeggen dat ik onderdanig ben aan Allah (...) Ben jij ook een onderdaan van hem? Zoniet, probeer je dan te bekeren. Je moet nier naar de mensen luisteren, maar wél naar de woorden van uw Heer. Hij zal je gidsen.”

De brief kwam op 11 oktober in zijn dossier terecht, uitgerekend de dag waarop zijn advocaten Frank Berton en Sven Mary hadden aangekondigd dat ze hun cliënt niet langer meer zouden verdedigen.

Aanslag Parijs
Abdeslam is een van de terroristen die op 13 november 2015 aanslagen pleegden in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Hij zou de enige overlevende zijn uit de terreurcel achter die aanslagen. Sinds begin juli weigert hij iets te zeggen tegen de Franse justitie. Hoewel er verondersteld wordt dat hij zich in het Stade de France had moeten opblazen, is dit door zijn stilzwijgen nooit bevestigd. Tijdens de aanslagen droeg hij echter wel een bomgordel, die niet afging. Later werd deze in een prullenbak teruggevonden. Bij de aanslagen kwamen 130 mensen om het leven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →