180 passagiers zitten meer dan 12 uur vast in ijskoude trein

Print
180 passagiers zitten meer dan 12 uur vast in ijskoude trein

Afbeelding: Archieffoto Het Nieuwsblad

Circa 180 treinreizigers hebben de nacht van donderdag op vrijdag meer dan 12 uur moeten doorbrengen in een TGV die door een geknapte bovenleiding bij het Noord-Franse Albert strandde. Het slechte stormachtige weer belemmerde de hulp aan de vastgelopen trein die onderweg was van van Parijs naar Brussel.

“Geen licht, geen verwarming: het was de ergste nacht van m’n leven”, getuigen getergde reizigers.

De Izy, een lagekostentrein van Thalys, was donderdagavond omstreeks 19 uur vertrokken in Brussel. “Normaal gezien moest hij 2,5 uur later in Parijs arriveren, maar hij is daar nooit aangekomen”, zegt woordvoerster Eva Mertens. “De trein was onderweg, tussen Amiens en Arras, plotseling tot stilstand gekomen, nadat hevige windvlagen een boom op de bovenleiding hadden geduwd ter hoogte van Longeau.”

“We stonden al gauw een uur stil”, vertelt reiziger Lucas aan het Franse radiostation Europe 1. “Daarna kregen we te horen dat we naar het station van Arras zouden rijden.” Bedoeling? Eten en drinken voorzien voor de reizigers. Tijdens die terugkeer naar Arras raakte de trein echter kort na middernacht een omgewaaide boom. De trein kon niet meer verder. “We zaten vast voor de rest van de nacht.”

De Franse autoriteiten hebben vrijdag verzekerd dat de trein met een locomotief uit Arras naar België wordt gesleept.

Problemen met de harde wind en de bovenleiding blokkeerden elders in Frankrijk een andere trein zeven uur lang. De trein Parijs - Caen strandde ongeveer halverwege de rit op het station van Evreux. De reizigers die voor 21.00 uur in Caen verwachtten aan te komen, bereikten de Normandische plaats pas in de ochtend. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →