Superstorm Dieter komt eraan: Belgen houden hart vast

Print

Afbeelding: Het Nieuwsblad

De Belgische kust zet zich schrap voor de zwaarste storm in jaren. Na de middag wordt stormtij verwacht met kans op overstromingen. Alle hulpdiensten staan in opperste staat van paraatheid. Op een aantal plaatsen is er nu al schade. Gewonden vielen er gelukkig nog niet. De gouverneur van West-Vlaanderen roept iedereen die niet aan de kust moet zijn op om er voorlopig weg te blijven. Ook in Antwerpen houdt men het hart vast.

Een hevige storm in combinatie met springtij, dat is de reden waarom het zeewater vanmiddag een gevaarlijk hoog niveau zal bereiken. “De wind was vrijdagochtend weer fors aan het aantrekken aan de kust. Na een eerste storm vannacht, was de wind iets in kracht afgenomen. Maar tegen de middag krijgen we snelheden van 8 tot 9 beaufort. En aangezien die wind haaks op de kust staat, wordt het water met volle kracht naar het vaste land gestuwd”, zegt Réjane Gyssens van de kustwacht.

Ook Frank Deboosere blijft waarschuwen voor de zware storm Dieter. “Het sneeuwt niet meer aan de kust, maar het waait wel zeer erg. In de komende uren zal de wind nog erger worden. Nu al zijn windsnelheden tot boven de honderd kilometer per uur genoteerd.”

“Er zijn tot nu toe geen meldingen geweest van wateroverlast, maar we houden ons hart vast voor deze namiddag”, zegt Steve Timmermans, adviseur bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

Voorspellers verwachten dat het waterpeil tot ruim boven de 6 meter zal stijgen. Eerder deze week werd 6m35 voorspeld. “Maar dat verandert van uur tot uur. De laatste prognoses zijn een klein beetje beter, maar het blijft een zware storm en het water zal gevaarlijk stijgen”, klinkt het.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →