Kruispunt

Print
Kruispunt

Afbeelding: Collectie Ernest Hurkens

Ernest Hurkens had in de jaren zestig en zeventig een autorijschool in Beek. Voor de theorielessen gebruikte hij dia's met verkeerssituaties uit heel Limburg. Op kruispunten, zebrapaden, de autobaan, etc. Op vele plaatsen is de situatie vandaag de dag nogal gewijzigd. Zo ook op deze dia die genomen is ergens in de Westelijke Mijnstreek.

Wie weet waar deze foto genomen is, en is er nog iemand die zich herinnert bij Hurkens zijn rijlessen te hebben gevolgd?

Reacties kunt u sturen naar peter.devreede@delimburger.nl

Reacties:

De foto die vandaag geplaatst is op "kiek van toen" is gemaakt aan de Kluis"  in de Christus Koning parochie in Geleen. Deze foto dateert van rond de eind 60er jaren. Het vrijstaande huis midden op de foto is mijn ouderlijke huis. Staat er niet meer, is afgebroken samen met de garage "de Vadah" naast het huis, een Shell tankstation. Nu een gezondheidscentrum. Het roept voor mij veel herinneringen op. Het ouderlijke huis op het kruispunt Frans Erenslaan, Spaubeeklaan, Jos Kleijnenlaan en Kluisstraat is gebouwd in 1954. Voor de bouw van de garage stond er eerst een oud huis van de fam. Feron. Afgebroken rond 1963. Na deze periode is het kruispunt regelmatig, door het alsmaar toenemende verkeer, gewijzigd. Van een ongeasfalteerde weg, naar een kruispunt zonder stoplichten met vluchtheuvels, later verbreedt met stoplichten. Op dit moment een rotonde, natuurlijk zonder stoplichten.
De rijschool Hurkens is mij zeker bekend. Vaker zien rondrijden in die jaren. Zoveel rijscholen waren er in die tijd nog niet. Zelf heb ik bij deze rijschool geen rijlessen gevolgd.
Hopende U afdoende geïnformeerd,
Vriendelijke groeten,
Frans Daniels
Einighausen

Geachte heer Peter,
Ik ben Laurent Hurkens, geboren in Meeswijk (België). We kwamen in de jaren zestig en zeventig regelmatig op bezoek bij de familie Hurkens in de Norbertijnenstraat 48 in Geleen. Ernest was een neef van me. We waren van hetzelfde geboortejaar.
In 1958 is hij gehuwd, en is gaan wonen in de Treckpoelstraat 30 in Beek.
Vroeger gingen we regelmatig winkelen in het groot warenhuis Miro in Beek.
Ernest had een bloeiende rijschool. We moesten dan ook afspreken op welk uur dat we op bezoek konden komen in Beek.
Dit is een korte beschrijving van mijn neef Ernest Hurkens. Hij is overleden in 1988.
Ik herken aan de linkerkant de Kluis. De foto is genomen in de Jos Kleijnenlaan in Geleen. De dia is waarschijnlijk in het jaar 1964 genomen.
De groeten van
Laurent Hurkens

Hallo Peter,
Mijn naam is Paul van der Maas, en ik woon in Texas (USA).
In de jaren 70 (vorige eeuw) werkte ik tijdelijk voor Ernest Hurkens, ik was aan 't studeren en studeerde Engels.
Ik ben toen enige tijd rij-instructeur geweest, en herinner mij die jaren als de dag van gisteren!
Door verhuizing, vanuit Beek (L) naar Venlo, ben ik in de loop van de jaren 70 ('78) het contact met de familie Hurkens verloren. Ernest, de rijschoolhouder is, meen ik, begin 80er jaren overleden. Hij had/heeft 2 kinderen, en was getrouwd met Mia (Hurkens).
Ik zal binnenkort eens gaan kijken of ik nog foto's heb van die tijd.
Ernest had in eerste instantie, zijn theorielokaal op de Peter Treckpoelstraat, achter zijn woonhuis;later heeft hij zijn leslokaal verplaatst naar de Prins Mauritsstraat, ook in Beek. Zijn pand lag toen pal naast Drogisterij Metsers, schuin tegenover de frituur, waar ik vaak kwam.
Misschien kun jij mij helpen aan wat meer informatie omtrent zijn familie; ik ben op zoek naar Mia Hurkens en haar kinderen Erwin en Karin.
De tijdelijke baan bij hem, als aankomend rij-instructeur, was voor mij een geweldige tijd en ik kon zo mijn studie bekostigen. Hij was een fantastische baas, en we hebben samen heel wat plezier gehad.
Toentertijd ben ik in contact gekomen met hem, omdat mijn zus op zekere dag moest afrijden op "De Baandert" in Sittard. Hij vertelde mij tijdens ons gesprek, terwijl mijn zus rijexamen deed, dat hij het erg druk had en tot over zijn oren in het werk zat! Hij vroeg mij wat ik deed, en ik vertelde hem dat ik Engels studeerde.
Op de vraag of ik interesse had voor een baan bij hem, antwoordde ik dat ik niet zou weten of ik daar wel geschikt voor was, waarop hij antwoordde: "Rij eens een week of zo mee, en dan kunnen we dan zien!
Aan het einde van die week, het was op een vrijdag, moest ik de insructeeur plaats van hem overnemen en ging hij achterin zitten, met een notitie boek, om aantekeningen te maken. Na afloop van die eerste rijtest, met een zenuwachtige leerling bestuurder naast me (Wil Christiaans uit Beek) zei hij, Ernest, dat ik de daarop volgende week, bij hem kon beginnen, want hij was zeer tevreden over mijn prestaties.
Mijn (tijdelijke) loopbaan als aankomend rij-instructeur is toen begonnen, en dankzij mijn kennis van diverse talen, kreeg ik in die jaren veel buitenlanders in opleiding: Duitsers, Engelsen (RAF), Chinezen en zelfs Amerikanen! U moet weten dat we toen nog te maken hadden met "Het Ijzeren Gordijn", zeg maar "Het Rode Gevaar" (Rusland - Sovjet Unie), vandaar die diverse buitenlanders. Ook al omdat Eurocontrol op vliegveld Beek gevestigd was/is!
Ik heb tijdens mijn rij-instructie tijd heel wat geslaagden onder mijn hoede gehad, die veelal de eerste keer slaagden.
Met vriendelijke groet,
Paul van der Maas  
Orange TX, USA

Beste Peter,
Ik weet het niet helemaal zeker,maar ik denk dat deze verkeerssituatie in Geleen/Spaubeek is.
- De fietser en Volkswagen Kever komen uit de richting van Sweikhuizen/Spaubeek en gaan richting Glanerbrook/Cafe Heremiet.
- De zwarte Opel Rekord/Kadett/Kapitein rijdt richting winkelcentrum Zuidhof/Wagenaar/pijperflat zo door richting huidige Bastion Motel/Auto Garage Crombag.
- Op de achtergrond is vroeger nog een Ford Garage Vadah geweest.
Huidige situatie:
- Rotonde met Apotheek
- Dat gebouw/huis aan de linkerzijde(rood/zwart pannendak) staat er nog…..is een assurantiekantoor geloof ik, ben me niet helemaal zeker.
Mvrgr
Ruud Schwidder

Geachte Redactie Sittard-Geleen
De gepubliceerde foto betreft de kruising in de voormalige gemeente Geleen aan de Kluis, Frans Erenslaan, Spaubeeklaan en Jos Klijnenlaan, terwijl er ook de Daalstraat op uitmondde.
De kiek is waarschijnlijk genomen in de jaren 60 van de vorige eeuw. De passerende auto had nog blauwe nummerborden.
Het gebouw van de Kluis met de speklagen en de twee woningen op de voorgrond staan er nog. Het tankstation verderop is verdwenen, op die plaats is nu een medisch centrum gevestigd. De lantaarnpalen zijn ook vervangen door modernere versies. Ook de talrijke TV-masten die boven de huizen uitsteken zijn verdwenen. Op de achtergrond is de schoorsteen van de vroegere steenfabriek Plinthos in de wijk Daniken en het Danikerbos zichtbaar. Er waren ook nog geen verkeerslichten, die echter nu ook weer verdwenen zijn, omdat de situatie ter plaatse grondig is gewijzigd.
Er is namelijk een rotonde aangebracht, waardoor de verkeersdoorstroming wordt bevorderd.
Met vriendelijke groet,
A.J. van den Berg.

Hoewel ik de situatie zo als hij toen was zelf niet heb meegemaakt is de plaats wel heel duidelijk.
Nu rotonde Kluis-Spaubeekerlaan-Frans Erenslaan en de Jos Klijnenlaan in Geleen Zuid.
Links De Kluis, aan de horizon de schoorsteen van de oude steenfabriek, dan het benzinestation waar nu het Medisch Centrum de Kluis is gevestigd. Verder aan de horizon rechts het Danikerbos. De foto lijkt mij genomen vanaf de Jos Klijnenlaan op een balkon van de flat waar beneden een supermarkt is gevestigd.
Als je de foto's van toen en nu naast elkaar zou leggen zal het totaal verschillend zijn, maar toch duidelijk herkenbaar.
Tonny Simons
Geleen

Beste Peter
Dit is het grote kruispunt in de kluis (wijk in Geleen). Links zie je de achterkant van de Kluis. Rechts het Danikerbos waar wij als kinderen veel gespeeld hebben. Verderop ligt school en Christus Koning Kerk. Daar tegenover het bekende cafe De Heremiet.
Toen het clublokaal van handbalclub V en L en de naar de buurt genoemde voetbalclub DE KLUIS. Deze is later samengegaan met VV Quick Geleen onder de naam Geleen-Zuid.
Groeten,
Ger Hustin

Hoi Peter,
De foto die in de krant staat is het kruispunt bij het Kluisje. Van onder aan de foto gezien zie je het zebrapad van de Jos Klijnenlaan die voorbij het kruispunt over gaat in de Frans Erenslaan en rechts de Spaubeeklaan. Het stukje gebouw wat je links ziet is de achterkant van monument het Kluisje.
Leuk, ik kijk er tegenop want ik woon ertegenover aan de Daalstraat. Het kruispunt is in de loop der jaren zeker steeds veranderd.
Ik ben bijna 59 jaar en in een zijstraat van de Frans Erenslaan opgegroeid en nu ik de foto zie kan ik het me nog goed herinnneren.
Groetjes,
Carmela Claessens

De oplossing van zaterdag 14-1-2017:
De Jos Klijnenlaan rechtsonder overgaand in de Frans Erenslaan in de wijk Kluis in Geleen.
Links op de foto het Kluiskerkje en rechts het begin van de Spaubeeklaan. Rechtsboven de bomen van het Danikerbos. Links uit het midden de schoorsteen van de steenfabriek in Daniken.
Afzender
Jos Hendrix
Limbricht

Beste Peter,
De foto in de krant van 14-01-2017 is genomen op t kruispunt Jos Kleijnenlaan x Frans Erenslaan en Spaubeeklaan met De kluis.Links zie je nog een stuk van 't kluiskerkje of St. Jan Kluis(waar mijn kinderen gedoopt zijn) in Geleen. Leuk om te zien, zeker in vergelijking met tegenwoordig!
Groetjes,
Susan Stoffels

Beste meneer de Vreede,
In antwoord op uw oproep in de krant van vandaag. De foto is genomen bij de Kluis in Geleen en ik heb inderdaad ook mijn rijbewijs gehaald bij Ernest Hurkens. Was mijn (bijna) buurman in Beek.
Met vriendelijke groet,
Pé Bons
Beek

De kiek van toen geeft aan: het kruispunt de Kluis, Frans Erenslaan, Spaubeeklaan en de Daalstraat. Wij woonden op de Frans Erenslaan 97,  17 jaar en hebben dit kruispunt zien als voorrangsweg, en later met stoplichten. Een hele verbetering want er gebeurden daar veel aanrijdingen.   
Ria van Westerhoven-van Weers,
Sweikhuizen.

De foto is in Geleen, de Kluis aan het kerkje te zien. Rechts is de weg naar Spaubeek.
Ik heb in de jaren 70 rijles gehad van Hurkens uit Beek.
Marjo van den Munckhof

Die is niet zo moeilijk. Het is het kruispunt bij de Kluis in Geleen. De kluis is links op de foto gedeeltelijk te zien.
Met vr Gr.
Bart Knubben

Beste redactie,
Deze foto is gemaakt aan de Kluis. Links op de foto zie je het Kluiskerkje. Schuin tegenover waar die garage ligt, ligt nu de nieuwe artsenpraktijk-apotheek Kluis. Op de kruising Kluis-Spaubeeklaan-Frans Erenslaan en Jos Kleijnenlaan ligt na eerdere stoplichten nu een nieuwe rotonde. In de verte zie de DSM, tegenwoordig Chemelot.
Ton Vergoossen
Geleen

Deze foto is oude situatie Kluis Geleen-Zuid, kruispunt Spaubeeklaan, Jos Klijnenlaan, Frans Erenslaan.
Met vriendelijke groet,
Jel Bakker

Betreft Geleen kruising Spaubeeklaan Jos Klijnenlaan. Links het "kluiskerkje" met op de achtergrond de schoorsteen van steenfabriek "plinthos". Is nu rotonde.
Wil Lieven

Hallo,
Ik had graag willen reageren op de "kiek van toen " uit de limburger van 14 januari.
Volgens mij is dat in Geleen aan de Kluis (waar de Jos Klijnenlaan in de Frans Erenslaan overgaat, naar rechts is de Spaubeeklaan). Nu ligt daar een rotonde.
Raymond Tychon

De foto betreft een overzicht van het kruispunt Jos Klijnenlaan, Spaubeeklaan, Frans Erenslaan en de Kluis In Geleen.
Nog zichtbaar  aan de linkerzijde is het oude kluiskerkje op de hoek kluis/Daalstraat.
Inmiddels is er een rotonde aangelegd.
M.vr.gr.
Bert Feron

De in de Limburger vandaag getoonde kiek van toen is zonder twijfel genomen bij de huidige rotonde met de wegen Jos  Klijnenlaan, Frans Erenslaan, Kluis en Spaubeeklaan te Geleen. Het oude kluizenaarshuisje met speklagen is links duidelijk zichtbaar. Het nieuwe gezondheidscentrum aan de overkant bestond nog niet.
Groetend,
Harrie Huijnen

Dit is de kruising Jos Klijnenlaan, Kluis, Spaubeeklaan te Geleen. De huizen aan de overkant rechts op de foto zijn vervangen door MC Kluis.
Mvg
Marina Kosters.

Betreft kruispunt De Kluis , Spaubeeklaan, Jos Kleinelaan, Frans Erensstraat in Geleen.
Met een groet,
Frans van Montfoort.
Rijschoolhouder uit Einighausen.

Het is de kruising van de Jos Klijnenlaan en Kluis in Geleen.
Met links het St. Janskluis anno 1699.
Mvg,
Dave Deckers

De foto van zaterdag 14 jan. Is genomen op de kruising Frans Erenslaan-Spaubeeklaan-Kluis-Jos Klijnenlaan in Geleen, met links net zichtbaar " het Kluisje"( St. Janskluis).
Vriendelijke groet,
Miep Collon.

Hallo Peter,
De foto laat de kruising bij de Kluis in Geleen zien, de kruising van de Spaubeeklaan - Jos Klijnenlaan - Frans Erenslaan - Kluis.
Met vriendelijke groet
Ruud Elzinga

Oplossing kruispunt: straten rond 't Kluiske te Geleen. Straten als Frans Erenslaan, Spaubekerstraat en Daalstraat komen daar bij elkaar. Nu is er een grote rotonde.
Groet,
Jean Wachelder uit Spaubeek.

Beste Peter,
Volgens mij is het gebouwtje links op de foto De Kluis in Geleen. De foto is dan genomen vanaf de Jos Klijnenlaan richting de Frans Erenslaan.
Met vriendelijke groet,
Leo Dautzenberg
Munstergeleen

Geachte heer de Vreede:
Oplossing Kiek van Toen 14-01-2017:
De Kluis, kruispunt Jos Klijnenlaan, Frans Erenslaan en Spaubeeklaan Geleen.
Met vriendelijke groet,
Frank Heetkamp

Hallo,
Dit is het kruispunt Jos Kleijnenlaan en Spaubeeklaan bij het Kluiskerkje in Geleen.
Groetjes,
Marion Steskens-Verhoog

Hallo Peter,
Volgens mij is de foto van deze week genomen bij de Kloes in Geleen.
m.vr.gr.
Frans Willems  
Oet Stein.

Hallo,
Dat is overduidelijk het kruispunt destijds bij “de kluis” in Geleen.
Har Peters,
Susteren

Geachte Heer de Vreede,
De foto in de krant van 14 januari 2017 betreft de kruising bij de kluis in Geleen.
Groet,
Leo Happel

Kruispunt bij de Kluis in Geleen.
Groeten,
John Kusters

Hallo Peter,
Volgens mij is de kiek van toen genomen op de Jos Klijnenlaan richting Frans Erenslaan.
Nu ligt daar een rotonde.
Ik meen ook de oude Kluis te herkennen.
Groet,
Dagmar Houtvast

De oude foto is op het kruispunt KLUIS GELEEN waar nu de rotonde is.
Groetend.
Frans Vankan
Berg aan de Maas

Hallo Peter,
De foto is volgens mij gemaakt in Geleen. Ik meen het kapelletje te herkennen aan de linkerkant op de foto.
Nu ligt er een rotonde: Kluis- Spaubeeklaan- Jos Klijnenlaan- Frans Erenslaan.
Groet,
Anke van Cleef

Volgens mij is dit De Kluis (links op de foto) in Geleen.
Met vriendelijke groet,
Jean-Pierre Overhof

Kruispunt Jos Kleijnenlaan met Spaubeeklaan nu omgebouwd tot rotonde. Links op de foto is de kluiskapel nog zichtbaar.
F. Verheijen

Hoi beste mensen,
Ondanks dat ik erg laat ben met mijn reactie op de bewuste foto, wil ik alsnog melden dat ik deze herken.
Ik zie 'De Kluis' van Geleen. De foto is genomen vanaf de Jos Klijnenlaan.
Groeten van Jacomina de Graaf 
(al 'tig' jaren abonnee ;-))
Sweikhuizen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →