Veroorzaakt Nutella kanker? Het bedrijf reageert

Print
Veroorzaakt Nutella kanker? Het bedrijf reageert

Afbeelding: iStock

“Nutella kan de kans op kanker vergroten.” Dat was één van de conclusies uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. De palmolie, één van de noodzakelijke ingrediënten uit de populaire chocopasta, zou heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Palmolie zou volgens het EFSA meer potentieel kankerverwekkende stoffen veroorzaken dan eender welke andere plantaardige olie. Toen de voedselveiligheidsorganisatie dat bekend maakte, besloten ze om nog niemand af te raden het te eten, maar eerst een verdere risicoanalyse uit te voeren. Nutella wil daar nu toch al graag op reageren.

185 duizend ton palmolie per jaar
Ferrero, het bedrijf achter Nutella, importeert jaarlijks 185 duizend ton palmolie voor de productie van de populaire chocopasta. Dat is volgens hen immers een belangrijk ingrediënt om de textuur een lange tijd zacht en smeuïg te kunnen houden. “Nutella zonder palmolie maken zou een slechtere chocopasta opleveren, een flauwe versie van het originele product, het zou een stap achteruit zijn”, zegt inkoopmanager Vincenzo Tapella in een persbericht.

De keuze voor palmolie is ook financieel voordelig voor het bedrijf, want het is de goedkoopste plantaardige olie op de markt. Ferrero besteedt er heel wat geld aan, namelijk 139,675 miljoen euro. De alternatieven zijn echter nog duurder: 147,450 miljoen euro voor zonnebloemolie en 157,435 miljoen euro voor dezelfde hoeveelheid koolzaadolie. Als ze dus de productie van Nutella met palmolie willen stoppen, is dat een stevige streep door de rekening. Het zou hen miljoenen kunnen kosten per jaar.

“Wij zorgen dat het niet kankerverwekkend is”
Toch wilde Nutella zijn klanten geruststellen. Volgens hen zou de palmolie in hun chocopasta niet kankerverwekkend zijn. In hun fabrieken wordt die ook verhit om van haar traditioneel rode kleur af te komen en haar geur neutraal te maken.

Als die temperatuur boven de 200 graden zou gaan, dan start er een chemische reactie waarbij kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Dan komen de zogenaamde glycidyl vetzuur esters vormen. Als je dat opeet en die in het menselijk lichaam verteerd zijn, komt het glycidol vrij, een stof die in verband wordt gebracht met tumorvorming.

“Bij ons in de fabrieken kijken we er streng op toe dat het industriële proces tot net onder de 200 graden Celsius blijft. Met een hele lage druk zorgen we zo dat het ontstaan van kankerverwekkende stoffen zo minimaal mogelijk is”, klinkt het.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →