Burger gelooft in fusie Heerlen-Landgraaf

Print

Pprotestbijeenkomst in december vorig jaar op het plein voor het raadhuis in Landgraaf. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen en Landgraaf gaan fuseren. Dat verwacht althans een grote meerderheid van de burgers in beide gemeenten. 41 procent steunt de fusie, 23 procent is tegen en ruim een derde is neutraal in deze kwestie. Inwoners van Heerlen zijn positiever over een fusie en verwachten meer voordelen.

Ondanks alle mitsen en maren zal een fusie van Heerlen en Landgraaf uiteindelijk toch wel worden doorgezet. Dat verwachten de burgers die in opdracht van De Limburger zijn ­geënquêteerd door onderzoeks­bureau Flycatcher. Vooral in Heerlen leeft met 84 procent de  overtuiging dat de uitslag  vaststaat en de fusie doorgaat.

Met name inwoners van Landgraaf (65 procent) zouden zich graag middels een referendum alsnog willen uitspreken voor of tegen een fusie. Heerlenaren hebben daar minder behoefte aan. 

Definitief besluit
Maandag nemen de gemeente­raden een definitief besluit over de herindeling. Veel inwoners van Landgraaf en Heerlen - liefst 87 procent - zijn geïnteresseerd in de plannen, al houdt 69 procent zich er in de praktijk nauwelijks mee bezig.

Dat Heerlen en Landgraaf willen fuseren, is goed tot de inwoners doorgedrongen. Slechts 11 procent van de geënquêteerden was daar nog niet van op de hoogte.

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

 

Vooral 60-plussers weten uitstekend wat er speelt. De ouderen zijn ook meer bezig met de discussies over een eventueel samengaan dan andere leeftijdsgroepen, en ze staan er ook iets positiever tegenover.

Meer weerstand
Gevraagd naar een oordeel over een eventuele fusie van alle acht Parkstadgemeenten (dat is overigens op dit moment niet aan de orde) is de helft van de 60-plussers positief, terwijl de ‘jongeren’ van 18 tot 39 jaar daar meer moeite mee hebben. Een fusie van alle acht Parkstad­gemeenten ontmoet in Landgraaf meer weerstand (34 procent) dan in Heerlen (20 procent).

Verder valt op dat de oudere burgers minder behoefte hebben om mee te denken over een nieuwe naam van de  fusiegemeente, dan de jongere inwoners. In Landgraaf is de behoefte aan inspraak over een nieuwe naam met 51 procent groter dan in Heerlen (40 procent).

Slagkracht
Heerlenaren zijn over het algemeen  meer overtuigd van de voordelen van een fusie dan Landgravenaren. Heerlenaren denken dat de fusie­gemeente meer slagkracht krijgt, meer invloed krijgt in Den Haag en beter in staat zal zijn aan haar kerntaken te voldoen. In Landgraaf wordt over al die aspecten aanzienlijk minder positief gedacht.

Twee derde van de inwoners van Landgraaf vreest dat na de fusie de afstand tussen politiek en burgers te groot wordt, in Heerlen is slechts een derde die mening toegedaan. 

Als de voorgenomen fusie nu niet doorgaat verwacht een kleine meerderheid dat zijn gemeente over pakweg tien jaar nog zelfstandig is. 

Klik hier om het complete onderzoek over de fusie tussen de gemeenten Heerlen en Landgraaf te lezen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →