Vanuit de bijstand naar baan bij Nedcar

Print
Vanuit de bijstand naar baan bij Nedcar

In de eigen praktijkschool van VDL Nedcar kregen de kandidaten in alle rust het handwerk aangeleerd. Afbeelding: Annemiek Mommers

Een baan via gemeente of UWV? Nou, vergeet het maar! De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid oordeelde onlangs vernietigend in een rapport. UWV en gemeenten in Limburg tonen met een nieuwe aanpak aan dat het wel kan. Eén procent van alle Limburgers in de bijstand en WW kreeg vorig jaar een contract in de autofabriek VDL Nedcar. Het is een begin.

Eén procent. 340 mensen uit de bijstand en 388 werklozen uit de WW  weer aan het werk. „Het is naïef om te veronderstellen dat de kaartenbakken bij zo’n redelijk groot en uniek project meteen leegstromen”, zegt hoogleraar en arbeidsmarktdeskundige Andries de Grip van de Universiteit Maastricht.

„In vergelijking met andere trajecten is het resultaat beslist positief. Vergeet niet dat de groep in de bijstand zeer divers is. Een die worstelt met bijvoorbeeld een langdurige afstand tot de arbeidsmarkt of met één of meerdere problematieken zoals gezondheid, schulden of een verslaving.”

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

 

Als zeer hoopgevend ervaart De Grip het dat een omvangrijke groep 50-plussers een contract heeft weten af te dwingen. „Een groep die vaak zeer ten onrechte wordt weggezet als verzadigd, te weinig leergierig, te oud en te weinig flexibel. Het betreft veelal mensen die door pech werkloos zijn geworden en daarna in de bijstand belandden omdat werkgevers hen te oud achtten. De meesten hebben echter altijd een goede arbeidsmoraal gehad. De inzetbaarheid van 50-plussers wordt door veel werkgevers onderschat. Ik denk dat die groep zelfs een goed perspectief heeft op een baan. Beter in elk geval dan de 30-plussers in de bijstand. Een categorie die echt aan de onderkant van de arbeidsmarkt zit. Soms een  tweede of derde generatie uitkeringsgerechtigden, die ronduit tevreden is met het huidige leventje.”

Eén procent! De Grip vindt dat dit percentage in de toekomst zeker omhoog kan én moet. Ook omdat zich reeds enige krapte op de arbeidsmarkt (bouw, logistiek) aftekent. Er zijn snel handjes nodig. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →