Jesse Klaver wil minister-president worden

Print
Jesse Klaver wil minister-president worden

Afbeelding: ANP

Lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks wil premier van Nederland worden. Dat heeft Klaver vrijdagavond gezegd op een grote verkiezingsbijeenkomst in Nijmegen.

Volgens de voorman van GroenLinks heeft ons land een minister-president nodig die vasthoudt aan zijn idealen. ,,Het torentje is niet het eindpunt van een politieke loopbaan, maar het begin van maatschappelijke verandering. Dat is waarom ik premier wil worden."

De 30-jarige Klaver beseft dat zijn uitspraak ongebruikelijk is. ,,Maar onze hele campagne is ongebruikelijk, mijn hele levensloop is ongebruikelijk. En als ik één ding heb geleerd: je moet je nooit door niemand laten vertellen dat je iets niet kan."

Bij de laatste peilingwijzer, een combinatie van alle belangrijke opiniepeilingen, scoort GroenLinks momenteel tussen de 10 en 13 zetels. Vooral de VVD en de PVV zijn veel groter. Meestal levert na de verkiezingen de grootste politieke partij de minister-president.

Samenleving
Volgens Klaver kan hij een premier zijn die Nederland niet ziet als een bedrijf, maar als een samenleving. ,,Waarin we met respect met elkaar omgaan en waarin iedereen ongeacht zijn of haar afkomst of je achtergrond erbij hoort. Waarin we welvaart eerlijk delen en waarin we weer voor elkaar zorgen."

Bij de bijeenkomst in Nijmegen, door de progressieve partij een 'Meetup' genoemd, waren vrijdagavond ruim 1300 mensen aanwezig. Volgens GroenLinks was driekwart van de aanwezigen geen lid.