Doodschoppers grensrechter hebben grote problemen met betaling schadevergoeding

Print
Doodschoppers grensrechter hebben grote problemen met betaling schadevergoeding

Clubleden bekijken op de dag van de uitvaart van grensrechter Richard Nieuwenhuizen de bloemen langs het veld van voetbalclub SC Buitenboys. Afbeelding: ANP

Zes van de zeven daders die vier jaar geleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodschopten, moeten vóór morgen 118.000 euro overmaken aan het Centraal Justitieel Incassobureau. De grote vraag is of dit gaat lukken. Familie van voetbalvader El-Hasan D. startte eerder een inzamelingsactie op Facebook omdat er onvoldoende geld beschikbaar is.

Het geld is bedoeld als schadevergoeding voor de familie Nieuwenhuizen. Wanneer de daders niet betalen, kunnen ze maximaal een jaar worden vastgezet om druk uit te oefenen om alsnog te betalen. Ook kan een deurwaarder beslag leggen op de inboedel van El-Hasan D. 

De dochter van El-Hasan riep enkele weken geleden via Facebook mensen op geld te doneren. ,,Het is voor ons als familie helaas niet mogelijk om dit enorme bedrag bij elkaar te zamelen en daarom wil ik graag een beroep doen op iedereen die wat kan missen, al is het maar 1 euro. En hopelijk kunnen we deze lieve vader dan helpen om een einde te maken aan deze nachtmerrie waarin hij en zijn gezin zitten.’’ De Facebook-oproep zorgt voor veel negatieve reacties. Zo werd de familie uitgemaakt voor moordenaars en bedelaars.

Uitkering
El-Hasan D.'s dochter laat de NOS weten dat er geld is gedoneerd, maar nog lang niet genoeg. ,,Mijn vader leeft van een uitkering. Hij heeft zoveel geld helemaal niet. Ik ontken niet dat er betaald moet worden, maar kom dan met een reële betalingsregeling.’’ 

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen leidde in 2012 tot een golf van verontwaardiging in binnen- en buitenland. Hij overleed aan de gevolgen van een mishandeling na een wedstrijd van Buitenboys tegen Nieuw Sloten.  Zes spelers en El-Hasan D. zijn veroordeeld voor doodslag. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →