Beddentekort door griepepidemie en gladheid

Print
Beddentekort door griepepidemie en gladheid

Afbeelding: Thinkstock

Het norovirus. De gladheid. Een griepepidemie. Ziekenhuizen krijgen het de laatste weken stevig voor de kiezen. Het legt de vinger op een groeiende zere plek: steeds meer ziekenhuizen slibben dicht door kwetsbare ouderen. Er hoeft maar iets te gebeuren en de laatste vrije bedden zijn weg.

De griepgolf bezorgt ziekenhuizen de nodige hoofdbrekens. Het aantal vrije bedden is tot een minimum geslonken en veel personeel zit ziek thuis. Drie ziekenhuizen in het land voerden daardoor deze week zelfs een opnamestop in.

In Limburg viel het op dat vlak mee, zo blijkt uit een rondgang van De Limburger, maar ook het Sint Jans Gasthuis in Weert zag zich afgelopen dinsdag gedwongen tot een korte opnamestop. Het sloot kortstondig de afdeling longgeneeskunde door het griepvirus. Vorige week kampten ook het Viecuri Medisch Centrum in Venlo en het Zuyderland in Sittard en Heerlen met topdrukte door gevallen van het norovirus dat diarree veroorzaakt en een grote stroom patiënten door ongelukken als gevolg van de gladheid.

Opnamestops
Nijpend is de situatie volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers zeker niet. „Het is even schuiven, maar ziekenhuizen kunnen het aan”, verklaarde ze in een reactie op de opnamestops in ziekenhuizen. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt geen zorgwekkende geluiden uit het veld te horen als gevolg van de griepgolf.

„Wat je nu ziet gebeuren is nog best gebruikelijk. De griepgolf maakt dat ziekenhuizen het drukker hebben. Opnamestops passen in dat beeld. Zo’n maatregel is vaak van zeer tijdelijke aard en leidt niet tot problemen. Ziekenhuizen overleggen in geval van een opnamestop met elkaar over de opvang van elkanders patiënten”, vertelt woordvoerder Corine Bakker.

 

Vul hier een omschrijving van de foto in.


Toch legt de griepgolf wel degelijk een zorgelijk probleem bloot. Ziekenhuizen hebben namelijk steeds vaker te kampen met capaciteitsproblemen. Niet omdat het totaal aantal bedden in ziekenhuizen slinkt, maar wel het aantal vrije bedden. „In de winterperiode heb je met zaken als het norovirus, de griep of gladheid altijd extra drukte. Maar haal je die zaken allemaal weg, dan blijft de ‘beddendruk’ tegenwoordig evengoed hoog”, zegt een woordvoerster van het VieCuri Medisch Centrum. Andere Limburgse ziekenhuizen bevestigen dat beeld.

Hoe hoog de bezettingsgraad nu is ten opzichte van vroeger? En welke marge ze eigenlijk hebben voor nieuwe, acute patiënten? Dat kunnen en willen de ziekenhuizen niet zeggen. Hoe het komt? Daar hebben ze wel een antwoord op. Door de veranderingen in de zorg per 1 januari 2015. „Ouderen wonen langer thuis en komen later in aanmerking voor zorg. Ze komen daardoor vaak met veel complexere zaken het ziekenhuis binnen”, zegt een woordvoerder van fusieziekenhuis Zuyderland. „Ook met de griepgolf merken we dat nu weer. Er is een veel groter aantal oudere grieppatiënten met extra complicaties. Daardoor is het aantal patiënten dat snel ontslagen kan worden kleiner. Bedden blijven dus langer bezet.”

Niet verstandig
Maar ook als ouderen wel snel ontslagen zouden kunnen worden, is dat in toenemende mate niet verstandig. De ouderen in kwestie zijn vaak te kwetsbaar om meteen weer naar huis terug te keren. Er zijn eerst aanpassingen in de woning nodig of ze moeten worden opgenomen in een verpleeghuis. Dat is door procedures en wachtlijsten vaak een kwestie van lange adem.

Niet alleen ziekenhuizen maken zich druk om het slinkend aantal vrije bedden; ook de NVZ noemt de problematiek zorgelijk. Afgelopen november schreef de vereniging in een brief aan de minister dat ziekenhuizen niet bedoeld zijn als noodopvang voor ouderen. „Dat is in delen van het land waar de vergrijzing het hardst toeslaat, zoals Limburg, nu wel vaker het geval. Het heeft tot nu toe niet tot ernstige problemen geleid, maar laten we hopen dat het zover ook niet gaat komen”, aldus Bakker.

Vergrijzing
Dat is ook de hoop bij Limburgse ziekenhuizen, want de vergrijzing neemt hoe dan ook de komende jaren nog flink toe. Sommigen hebben al voorzichtig maatregelen genomen. Cicero Zorggroep in Brunssum opende eind 2015 een transferafdeling om het Zuyderland te ontlasten. Het Viecuri heeft op haar beurt afgelopen jaar besloten om zelf een zogeheten ‘transferium’ en een aparte geriatrie-afdeling op te gaan tuigen. Het moet ervoor zorgen dat ouderen niet meer verspreid over het hele ziekenhuis liggen en dat ze beter en - als het meezit - sneller naar passende zorg buiten het ziekenhuis begeleid kunnen worden.

Maar er is meer nodig, geeft ook de NVZ te kennen. Nu kan een ziekenhuis een opnamestop nog veilig afkondigen, want patiënten kunnen terecht bij de ziekenhuizen in de omgeving. Maar wat als er een moment komt dat ziekenhuizen allemaal in hetzelfde schuitje zitten? Zuyderland: „We moeten het hier als ziekenhuizen en zorginstellingen snel met elkaar over hebben."

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen