Route Koningsdag ligt op straat: organisatie geschokt

Print
Route Koningsdag ligt op straat: organisatie geschokt

Koning willem-Alexander en koningin Máxima. Afbeelding: ANP

De route die Willem-Alexander en Maxima op Koningsdag in Tilburg gaan lopen, ligt op straat. De gemeente Tilburg is daarmee ernstig is verlegenheid gebracht. Het Brabants Dagblad ontdekte dat een voorlopige presentatie van het programma, inclusief routekaartjes, in het bezit is van meerdere personen buiten de kring van vertrouwelingen in de organisatie.

De kaartjes bevatten onder meer posities van politie en hulpdiensten, beveiligingscamera's en roadblocks. De route mag formeel pas bekend worden als alle veiligheidsrisico's minutieus in kaart zijn gebracht. Dat stond begin maart gepland. Voortijdig bekend worden van de route brengt de veiligheid van de Koninklijke Familie en het publiek in het geding en kan tot heroverweging leiden, zo waarschuwden woordvoerders van de gemeente eerder. 

Verkeerde handen
Nadat bekend werd dat de route is uitgelekt, weigerde de gemeente op verdere vragen in te gaan. ,,Alles is nog concept en zou nog compleet kunnen veranderen", meldde ze wel in een schriftelijke verklaring. Volgens terrorisme- en veiligheidsexpert Glenn Schoen heeft Tilburg een flink probleem. Als de gegevens in verkeerde handen komen, kunnen eventuele aanslagplegers rekening houden met de strategie van de beveiligers.   

Zorgwekkend
Ook het Brabants Dagblad beschikt over de presentatie met de routes, maar heeft besloten die vooralsnog niet te publiceren. ,,We melden wel dat de route in de stad rondzwerft omdat we dat zorgwekkend vinden. Maar we willen op geen enkele manier de beveiliging verstoren van de koninklijke familie én de tienduizenden mensen die straks langs de kant staan", aldus hoofdredacteur Lucas van Houtert.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →