'Ik mompel het gebed, dan horen ze niet precies wat ik zeg'

Print
'Ik mompel het gebed, dan horen ze niet precies wat ik zeg'

Afbeelding: Thinkstock

Pastoor Harrie Broers van Munstergeleen en kapelaan Guus van der Wegen uit Sittard hebben een petitie ondertekend tegen het nieuwe onzevader. Dat deden ze samen met tientallen andere Limburgers.

De internet-actie van de Vlaamse katholieke activiste Magda De Ley noemt de nieuwe vertaling van het gebed ‘een echte blunder’ en eist terugkeer naar de oude tekst. De Ley wil de petitie binnenkort aanbieden aan de bisschoppen van Vlaanderen en Nederland.

De nieuwe vertaling van het onze­vader werd in november ingevoerd op last van het Vaticaan. De Nederlandse en Vlaamse versie verschilden namelijk en ‘Rome’ wilde dat er één gezamenlijk tekst kwam.

Broers doet niet mee aan de nieuwe vertaling die hij volslagen overbodig vindt. „Een gebed dat de mensen al generaties lang hetzelfde bidden – waarom moet je dat veranderen? Nu bidden de mensen opeens woorden als ‘schuldenaren’ en ‘beproeving’. Dat werpt ons terug in de tijd. En het is ook theologisch omstreden.” 

Daad
Broers wil met zijn ondertekening een daad stellen, zegt hij. „Ik voel me daarin gesteund door bisschop Frans Wiertz, die ook tegen de invoering van de nieuwe tekst was.”

De Roermondse bisschop maakte, net zoals hulpbisschop Everard de Jong, inderdaad ernstig bezwaar tegen de tekst, omdat die pastoraal niet handig was en voor onnodige verwarring en onrust onder gelovigen zou zorgen. 

Maar de Nederlandse bisschoppen besloten na een felle onderlinge discussie uiteindelijk met de kleinst mogelijke meerderheid dat de nieuwe vertaling er toch moest komen. Daar legde Roermond zich bij neer en verordonneerde alle priesters in het bisdom het nieuwe onzevader te introduceren.

Sommige priesters blijken daar veel moeite mee te hebben en aarzelen de nieuwe tekst te gebruiken. 
Om die reden tekende ook kapelaan Guus van der Wegen uit Sittard de petitie. „Ik onderschrijf volledig de mening van mevrouw De Ley”, zegt hij. „Ik moest mijn mening gewoon even kwijt.”

Mompelen
Van der Wegen zit er ondertussen flink mee in zijn maag als hij tijdens de dienst het nieuwe onzevader moet bidden. „Weet je, ik mompel het gebed altijd een beetje, heel zachtjes. Dan horen ze niet precies wat ik zeg. En de mensen in de kerk mogen dan hun eigen tekst kiezen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →