PVV'ers keren zich tegen eigen partij

Print
PVV'ers keren zich tegen eigen partij

PVV-leider Geert Wilders temidden van zijn beveiligers. Afbeelding: ANP

Twee medewerkers van de PVV hebben een rechtszaak aangespannen tegen de partij. Zij claimen te zijn gepest op de werkvloer van de Kamerfractie, jarenlang niet beloond te zijn voor gewerkte uren en vaak te zijn gedwongen tot het maken van overuren.

De twee medewerkers van de Partij voor de Vrijheid spanden los van elkaar procedures aan tegen de fractie van Geert Wilders. Ze proberen deze maand via de rechter hun gelijk te halen en claimen daarbij schadebedragen van respectievelijk ten minste 328.000 euro en 221.000 euro.

Inmiddels zijn er als gevolg van hun klachten twee controles geweest door de arbeidsinspectie. Daarbij is vastgesteld dat de arbeidstijdenwet wordt overtreden. De inspectie heeft geconcludeerd dat ‘werktijden en werkzaamheden niet zijn vastgelegd’ en er sprake is van ‘mogelijke risico’s’. 

Werkdruk
De dienst doet nog verder onderzoek en heeft nieuwe inspecties aangekondigd. Bij één van de twee medewerkers hebben zowel een arbo-arts als een huisarts werkoverbelasting vastgesteld. Hun diagnose spreekt van ‘werkgerelateerde arbeidsongeschiktheid’, door ‘disproportionele druk’. 

De PVV heeft op vragen over de kwestie niet gereageerd. De rechtszaken zijn opmerkelijk, omdat eerder de voormalig woordvoerder van Geert Wilders, Michael Heemels, aangaf dat ‘stress en werkdruk’ zijn drank- en drugsgebruik aanwakkerden. Hij roofde uiteindelijk zelfs 176.000 euro uit de partijkas. Zo zouden er ‘nog vijftien’ PVV’ers zijn die de afgelopen drie jaar enige tijd vanwege de werksfeer en -druk ziek thuis hebben gezeten. 
Uit de rechtbankdocumenten in de zaak tegen de PVV blijkt dat in arbeidscontracten een ‘geheimhoudingsplicht’ is opgenomen waarin staat dat het PVV’ers  verboden is om onderling over hun ‘salaris en andere arbeidsvoorwaarden’ te praten. „Overtreding kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.” 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →