'Worst' als redder van woonboten

Print
'Worst' als redder van woonboten

De opgebouwde mobiele dijk lijkt op een enorme worst. Afbeelding: Laurens Eggen

Een oranje worst van 74 meter sluit de haven bij Heijen af. Met de bouw van een tijdelijke dijk probeert Rijkswaterstaat drooggevallen woonboten los te krijgen.

Dina Bakker heeft het gehad met de lage ­waterstand in de haven van  Gennep. Haar woonboot Lutger Dina ligt  al twee weken scheef. Droog­gevallen toen de Maas ‘leegliep’ nadat een binnenvaartschip tegen de stuw bij Grave was gevaren. 

Dit weekend hoopt ze haar schip eindelijk weer los te krijgen. Die hoop is gevestigd op de drukke werkzaamheden aan de overkant van de haven. Daar wordt een mobiele dijk aangelegd. Een oranje worst van 74 meter die de haven afsluit van de Maas. 

Katrina
Vrijdagmorgen begon de aanleg en ’s middags was de tijdelijke dijk al bijna klaar. Een stukje verderop worden pompen opgebouwd die jaren geleden na orkaan Katrina nog dienst deden in Amerika. Ze spuiten in een paar dagen tijd bijna een miljoen kubieke meter water de haven in.

Genoeg om de waterstand ongeveer anderhalve meter omhoog te krijgen. „Ik hoop dat dat genoeg is om ons schip los te krijgen. Als dat lukt, varen we naar een dieper deel van de haven en leggen we het schip daar vast. Ik weet niet  of we er dan met een steiger of met een sloep heen moeten.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →