Agent is niet blij met pet

Print
Agent is niet blij met pet

Agenten dragen liever een baseballcap dan de pet Afbeelding: AD/Politie

Ondanks klachten over stinkende polo's, loslatende strepen en lompe schoenen zijn agenten behoorlijk tevreden met hun nieuwe politie-uniform. Maar de draagplicht voor de pet wordt massaal genegeerd.

Het in 2014 geïntroduceerde politie-uniform heeft de belastingbetaler zo'n 50 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit documenten die het AD heeft gekregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In totaal zijn bijna 33.000 agenten in een nieuw jasje gestoken, voor 1.500 euro per persoon.

De bestelling van alle kledingstukken was een operatie van ongekende omvang. In politiedocumenten wordt gesproken van een 'aanbestedingsfabriek'. Door de grootte van de aantallen - alleen al van de polo zijn meer dan 250.000 exemplaren besteld - moest elk onderdeel van het uniform Europees worden aanbesteed.

Uit de hele wereld
Dat betekent dat bedrijven uit heel Europa de gelegenheid kregen om zich in te schrijven. En die bedrijven haalden hun spullen weer uit de hele wereld. Zo komt de pet uit Tunesië en de regenbroek uit Oekraïne. Alleen de wapenstok en de wapenstokhouder zijn van Nederlandse makelij.

Het aanbesteden leverde frustratie op. Zo duurde de aanbesteding van politiesokken maar liefst één jaar. 'De juridische procedures zijn erg scherp en er wordt ook eerder naar een rechter gestapt bij het vermoeden van fouten in het proces', staat in een werkgroepverslag.