Spekgladde wegen leiden tot ongelukken

Print
Het verkeer moet vandaag in het hele land rekening houden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In de kustprovincies kan er af en toe nog een winterse bui vallen, waarschuwt het KNMI.

De kans op zeer gladde wegen is wel minder groot in het zuidwesten en uiterste westen omdat daar op veel plaatsen de wegen nog boven het vriespunt zijn. In de ochtend loopt de temperatuur weer op en verdwijnt de gladheid geleidelijk.

In de avond duikelt de temperatuur weer omlaag. Gladheid kan dan ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. Ook in de nacht naar maandag moet het verkeer voorzichtig doen. Tot 11.00 uur zondagochtend is code geel van kracht in het hele land. Vanaf 18.00 uur geldt opnieuw dezelfde waarschuwing.

Zwaar beschadigd
Na een hagelbui vond op de A58 bij Rilland in Zeeland een aanrijding plaats waarbij vier auto's betrokken waren. Drie auto's raakten zwaar beschadigd en één persoon moest worden onderzocht door de ambulancedienst. Enkele minuten later volgde een eenzijdig ongeluk. Een voertuig belandde in de middenberm en raakte ook zwaar beschadigd. Het verkeer ondervond geen hinder aan de ongevallen. Later op de avond was het bij het Zeeuwse Waarde raak. Een auto belandde na een slippartij in de sloot. De bestuurder van de wagen bleef ongedeerd en werd door de brandweer bevrijd.

Ook in Brabant waren de wegen glad. Zowel op de A58 en A4 gebeurden meerdere ongelukken. Volgens de NOS waren er ook gewonden bij ongelukken in het Overijsselse Rouveen, op de A67 tussen Eindhoven en de Belgische grens, in Woerden en het Groningse Scharmer. 

Verraderlijk glad
Terwijl de grond onder het vriespunt is, trekken talrijke winterse buien de komende uren nog over het land. De wegen kunnen daardoor verraderlijk glad zijn. De buien veroorzaken niet alleen door sneeuwval en hagel gladheid, ze zorgen er ook voor dat het strooizout wegspoelt. Daardoor kan het op alle wegen verraderlijk glad zijn. Ook fietspaden en stoepen zijn soms spekglad.