Man haalt 'wereldnieuws' met foto van pakje ham

Print
Man haalt 'wereldnieuws' met foto van pakje ham

Afbeelding: Screenshot YouTube

Een man uit Utrecht heeft het Amerikaanse BuzzFeed en de Russische nieuwswebsite Lenta gehaald. De nieuwssites berichten allebei over een foto op Reddit van een pakje ham. Jasper Westerhof maakte de foto die onscherp lijkt, maar dat absoluut niet is. De dun gesneden plakjes ham schijnen door en zorgen voor een optische illusie.

Op de foto op het sociale platform Reddit wordt massaal gereageerd. ,,Het lijkt wel of ik gek word', klinkt het en ,,Ik word er misselijk van''. Ook Westerhof had daar last van toen hij het lunchbeleg negen dagen geleden kocht bij de supermarkt.

Tegen de nieuwssite BuzzFeed vertelt hij: ,,Ik keek naar het pakje ham, maar het voelde heel vreemd aan voor mijn ogen. Ik probeerde te focussen, maar omdat het alleen lijkt alsof de ham onscherp is, lukte dat niet.” Daarop plaatste hij de foto online en dat leverde een stormvloed aan reacties op. Zo reageert een grappenmaker: ,,Haal een hambulance!''

Om te laten zien hoe de optische illusie werkt, maakte Westerhof ook nog een video die hij op YouTube plaatste. Daar is het filmpje inmiddels meer dan 800.000 keer bekeken. 

Verklaring
Oud-slager Richard van Leijden weet wel waarom precies deze rauwe ham voor een optische illusie zorgt. ,,De plakjes worden transparant door het flinterdunne snijden, maar er zitten vlekken in die er niet in horen. Dit komt door diverse PH-waarden in één plakje, waardoor het zout verschillend wordt opgenomen. Dit kan zich ook voordoen als het zout te kort is ingewerkt of juist als er te weinig zout is gebruikt. Ofwel budgetham'', zegt Van Leijden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →