Politie gebruikt ‘vuilnisbak’ als flitspaal

Print
Politie gebruikt ‘vuilnisbak’ als flitspaal

Afbeelding: Het Nieuwsblad/RR

Sinds enkele dagen flitst de politie in de Vlaamse Ardennen met haar superflitser... vanuit een vuilnisbak. “We kunnen nu op onbereikbare locaties gaan staan”, geeft de politiewoordvoerder aan. De bak heeft aan één zijde speciale openingen.

“We hebben de ‘vuilnisbak’ sinds begin deze week”, zegt korpschef Vlaamse Ardennen Joost Duhamel. “We hebben het gebruik van de bak bewust niet aangekondigd, maar bestuurders kunnen hem vanaf nu tegenkomen langs de weg.”

Moeilijke plaatsen
Het grote voordeel: agenten kunnen de flitser nu opstellen op plaatsen waar dat vroeger niet kon, los van de bestaande flitsauto’s. “We kunnen verder staan en draadloos het toestel controleren en bekijken”, verduidelijkt Duhamel. “Bestuurders moeten nu niet meer zoeken naar de flitsauto, maar kunnen beter gewoon op hun snelheidsmeter kijken.”

Sinds het gebruik van de 'vuilnisbak' zijn op verschillende plekken 16.896 voertuigen gecontroleerd. 2.293 daarvan reden te snel, zo’n 14,27 procent. In vergelijking met de flitsauto is dat 2 procent meer.

Toch is het nog te vroeg om conclusies te trekken. “Dat kunnen we pas na zes maanden tot zelfs een jaar”, besluit korpschef Joost Duhamel. “We gaan nu meer locaties aandoen waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn, en waar we met een auto niet konden staan, onder meer in bochten. Maar flitsen doen we niet om bestuurders te pesten, wel voor de veiligheid.”