De wasbeer rukt op in Limburg

Onderzoekers verwachten dat het aantal wasberen in de grensstreek snel toeneemt.

Onderzoekers verwachten dat het aantal wasberen in de grensstreek snel toeneemt. © ARCHIEFFOTO ROB OOSTWEGEL

De wasbeer is bezig aan een opmars in Limburg. Meldingen komen inmiddels uit de hele provincie, onder meer uit Simpelveld, Schinveld, Roermond, Weert, Siebengewald en Afferden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om uitgezette of ontsnapte exemplaren, maar het zouden ook dieren kunnen zijn die vanuit Duitsland of Wallonië de grens over komen.

Jan Hensels

Onderzoekers van Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, pleiten voor een plan van aanpak, zeker omdat ze verwachten dat wasberen zich binnen afzienbare tijd vast gaan vestigen in Nederland, zeker in de grensstreken. De dieren kunnen parasieten als de wasbeerrondworm dragen, die ze via uitwerpselen kunnen verspreiden, ook bij de mens. Volgens de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit (NVWA) kan besmetting met die worm tot ernstige klachten leiden bij mensen.

Het gaat dan onder meer om oog- en neurologische klachten. De NVWA stelt wel dat besmetting bij de mens met deze rondworm niet zo vaak voorkomt. De NVWA wijst verder op andere schade die wasberen kunnen aanrichten. Zo kunnen ze gebouwen en huizen binnendringen en schade aan daken veroorzaken. Ook is er kans op schade in de landbouw.

Sinds vorig najaar staat de wasbeer in de Europese Unie op de lijst van zogeheten invasieve exoten. EUlanden zijn verplicht de dieren of te verwijderen of dusdanig te beheren dat verspreiding en schade binnen de perken blijven. De onderzoekers hebben in Nederland nog geen bewijs gevonden van een vaste populatie wasberen. Wel gaan ze ervan uit dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dat het geval is. Zuid-Limburg geldt daarbij als kansrijk, omdat het dier zich in Wallonië snel verbreidt. Datzelfde geldt voor de Duits-Limburgse grensstreek. Het aantal wasberen in Duitsland, onder meer in Noordrijn- Westfalen stijgt de laatste jaren explosief. De onderzoekers van Alterra baseren zich daarbij op cijfers van afgeschoten en doodgereden wasberen in Duitsland. Dat aantal vervijfvoudigde namelijk in de periode 2004-2014 van twintigduizend dieren naar honderdduizend.

‘Wanneer deze registraties gezien worden als indicator voor de populatiegrootte, dan groeit die daarmee gemiddeld met 17 procent per jaar’, meldt het onderzoek. Alterra heeft onderzoek gedaan naar het voorkomen van de wasbeer in Nederland, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de NVWA.

In de periode 2009-2015 waren er in Nederland een kleine honderd meldingen van wasberen. Uit Limburg kwamen de afgelopen twee jaar tien meldingen. Soms betrof het sporen, maar in een aantal gevallen ging het om doodgereden dieren, onder meer langs de A2 in Weert en de A76 bij Simpelveld.

De wasbeer komt van nature in Amerika voor. Voor de pelzen werden de dieren naar Europa gehaald. Nakomelingen van ontsnapte dieren zorgden ervoor dat de soort onder meer in Duitsland vaste voet aan de grond heeft gekregen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee