Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten

Een bedelares (l) en een auto van het merk Hummer (r) in het centrum van de Albanese hoofdstad Tirana. De kloof tussen rijk en arm is groot in Albanie.

Een bedelares (l) en een auto van het merk Hummer (r) in het centrum van de Albanese hoofdstad Tirana. De kloof tussen rijk en arm is groot in Albanie.© ANP

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat maandag is verschenen. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen.

ANP

Dat staat in het rapport An Economy for the 99% van Oxfam Novib. Dit verschijnt vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, waar de politieke en economische elite deze week bijeenkomt.Het verschil tussen arm en rijk is fors groter dan een jaar geleden. Toen zei Oxfam dat de 62 rijkste mensen ter wereld evenveel bezaten als de halve wereldbevolking. Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar (70,7 miljard euro). Zij bezitten samen bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar.De LXRY-beurs in de Amsterdamse RAI. - Foto: ANPMooie beloftesOxfam roept wereldleiders op meer te doen dan alleen mooie beloften. Als oplossingen draagt de organisatie hogere belastingen op vermogen aan en meer investeringen in publiek voorzieningen. 'Ons rapport toont opnieuw aan dat de extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt', zegt Farah Karimi, algemeen directeur in Nederland. 'Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken terwijl een op de tien mensen moet rondkomen met minder dan2 dollar per dag.'De hulporganisatie waarschuwt dat zulke ongelijkheid leidt tot grote politieke woede. 'Ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen gevangen in armoede. Het breekt onze samenlevingen op en ondermijnt democratie.'Een meisje sorteert afval in Indonesië. - Foto: epa

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee