Dreigend stroomtekort in België door extreem koud weer

© Nieuwsblad

Elia, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, sluit niet uit dat de stroomreserves in België, die dienen om een tekort in de wintermaanden op te vangen, deze week voor het eerst aangesproken zullen moeten worden. Dat geldt met name voor dinsdag en woensdag, als het bitter koud wordt, met in de Ardennen temperaturen tot -14 graden.

Nieuwsblad

“De verwachte koudegolf in België en Frankrijk dreigt te zorgen voor hoge verbruikspieken. In grote delen wordt voor de verwarming vooral elektriciteit gebruikt, waardoor extra stroom geïmporteerd moet worden. Het worden spannende dagen”, zegt Kathleen Iwens van Elia.

Elia heeft voor 750 MW aan strategische reserves klaar staan, die ervoor moeten zorgen dat er voldoende stroom is. Die reserves moeten komen van twee gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Elia heeft die in het verleden nog nooit nodig gehad. "In het uiterste geval kunnen we aankloppen bij de buurlanden (wellicht Nederland en Duitsland) voor wat extra megawatt”, zegt Kathleen Iwens.

De maatschappij benadrukt dat er geen reden is voor paniek, of voor vrees dat de Belgen zonder stroom komen te zitten. Van een afschakelplan, waarbij bepaalde delen van het land tijdelijk zonder stroom worden gezet, is voorlopig geen sprake.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee