Komende donderdag is de beste schaatsdag

Ijsbaan in de maak, even geduld a.u.b.

Ijsbaan in de maak, even geduld a.u.b. © Ab Donker / AD

De echte vrieskou laat ons land aan het einde van de week links liggen, maar komende nacht is het nog wel even doorbijten. De thermometer kan in het binnenland de -8 graden aantikken. ,,Op de plekken waar het gesneeuwd heeft kan de vorst in combinatie met weinig wind en kans op mist neerslaan op het wegdek, waardoor het weleens heel glad kan worden", denkt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.

Simone van Zwienen

Waar de Belgen te maken hebben met een dik pak sneeuw en reppen over de koudste en langste winter sinds jaren, valt het in Nederland mee. ,,Het hogedrukgebied trekt recht over ons heen. De Ardennen hebben daarom veel sneeuw en daar zal het nog wel een tijdje koud blijven", stelt Janssen.Ook het Duitse Sauerland heeft het zwaar te verduren. Janssen: ,,Daar ligt zelfs 80 centimeter sneeuw. Al is het gemiddelde 40 of 50 centimeter." ,,Deze buitendieren zijn best beschermd door hun wintervacht", aldus fotograaf Huub Paar.IJsdikteWie uitkijkt naar het moment om de schaatsen uit de kast te trekken moet nog heel even geduld hebben. Volgens de meteorologen is donderdag de beste schaatsdag. ,,Dinsdag en woensdag wordt het op veel plaatsen koud. Vanaf donderdag komt er zachtere lucht ons land binnen. In theorie is de ijsdikte dan het grootst, maar de temperatuur blijft die dag wel boven 0."In België wordt het bitter koud de komende dagen: tot -7 graden in Vlaanderen en -10 in de Ardennen, waar ook nog eens een halve meter sneeuw ligt. - Foto: Koen BlanckaertVanaf vrijdag is de vorst overdag het land uit. Alleen 's nachts kan het nog vriezen. ,,In het weekend zal er op niet veel plaatsen ijspret zijn. Zeker niet op slootjes. De ijsdikte tikt op sommige plekken de 5 of 6 centimeter aan, dan kun je er wel op lopen maar om met zijn allen te gaan schaatsen is zeker 10 centimeter ijs nodig."Op opgespoten ijsbanen in het land is het wel mogelijk om te schaatsen. Zo hoopt Haaksbergen morgen als eerste in het land de schaatsmarathon te verrijden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee