Jan Lamers (94) staat nog twee keer per week in sportschool

Jan Lamers (94) gaat twee keer per week naar de fitnessclub dankzij de beweegpas.

Jan Lamers (94) gaat twee keer per week naar de fitnessclub dankzij de beweegpas.© Mitchell Giebels

Venlonaren moeten zich bewust van worden van het belang van een goede gezondheid. De gemeente heeft terecht hoge ambities: in de regio telt Venlo de meeste inwoners met overgewicht. Een succesvolle manier om (oudere) mensen in beweging te krijgen is de beweegpas, een project dat de gemeente wil uitbreiden en ondersteunen.

Pieternel Kellenaers

De crux zit ’m bij dit Venlose initiatief niet zozeer in het pasje zelf (zie foto) als wel in de inzet van een vrijwilliger die mensen omwille van hun gezondheid in beweging brengt. Zo ontstaat een beter beloop van de aandoening en meer kwaliteit van leven. Het initiatief is vier jaar geleden opgezet en vorig jaar dankzij personele inzet van de gemeente echt van de grond gekomen. Zo zijn 128 mensen aan een vrijwilliger gekoppeld en zeker de helft is blijven sporten. BeweegpasInitiatiefnemer Arne van Hofwegen heeft via de beweegpas onder meer Jan Lamers (94) aan het sporten geholpen. Lamers: „Ik had moeite met lopen en uit de stoel opstaan.” Lamers is door Van Hofwegen gekoppeld aan vrijwilligster Ger Hendriks die hem meenam naar de sportschool. Als enige mag hij daar in zijn dagelijks kloffie sporten omdat ‘even omkleden’ voor hem geen sinecure is. „Ik ben daar de oudste, de volgende is 79. De vijftien mensen in het clubje ben ik allemaal de baas.” Vrijwilligster Hendriks begeleidt mensen de sportschool in als ze drempelvrees hebben. Bij Lamers is dat maar één keer nodig geweest. „Die heeft zich meteen ingeschreven na de proefles.” UitbreidingLamers merkt zeker verschil sinds hij sport en wil het niet meer missen. „Het lukt me nog iets op te rapen, dat kunnen de meeste mensen van mijn leeftijd niet meer.” Wethouder Vera Tax wil de beweegpas, nu in Venlo-Noord en -Oost, uitbreiden naar Blerick. Maar dat is volgens Van Hofwegen niet eenvoudig. „Als hart-, vaat- en longfysiotherapeut zie ik veel mensen met chronische aandoeningen voor wie bewegen gezond is. Helaas is juist voor deze groep mensen vaak moeilijk om meer te gaan bewegen. ZorgverlenersZorgverleners vinden het moeilijk deze doelgroep te motiveren en patiënten geven vaak aan niet goed de stap te durven zetten. Een laag zelfbeeld lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.” Hendriks geeft nog aan dat vaak problemen als schuldsanering of psychische problemen meer bewegen in de weg staan. Van Hofwegen: „Die mensen motiveer je niet met cijfers over gewicht, suikerspiegel of cholesterol. De persoonlijke motivatie moet leidend zijn. Op de eigen plek kunnen wonen bijvoorbeeld of voetballen met de kleinkinderen. Dan kunnen mensen zoals Lamers ontzettend gaan opbloeien door meer te bewegen.” Via de beweegpas kunnen mensen naar fitness of gymnastiekclub, maar ook wandelen of volksdansen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee