Bizar: Limburgse busjes gespot van Ghana tot Irak

Munckhof breidt tracé uit tot Afrika ;)

Munckhof breidt tracé uit tot Afrika ;)© Erik Kanters

Ja, ook onze eigen busjes van De Limburger rijden nog ergens rond. In Ghana zijn ze er heel blij mee.

Ja, ook onze eigen busjes van De Limburger rijden nog ergens rond. In Ghana zijn ze er heel blij mee. © Erik Kanters

© Erik Kanters

© Erik Kanters

Oude OV-bus met bestemming Heerlen duikt op in Ivoorkust

Oude OV-bus met bestemming Heerlen duikt op in Ivoorkust© Erik Kanters

Oud Hermes-busje onderweg naar Meezenbroek. Die is nog lang niet thuis...

Oud Hermes-busje onderweg naar Meezenbroek. Die is nog lang niet thuis...© Erik Kanters

Een verslaggever van RTL twitterde recent een foto van een vrachtwagen van de failliete Limburgse bakker Steevens. De truck reed door Irak.

Een verslaggever van RTL twitterde recent een foto van een vrachtwagen van de failliete Limburgse bakker Steevens. De truck reed door Irak.© Hugo Reitsma

thumbnail: Munckhof breidt tracé uit tot Afrika ;)
thumbnail: Ja, ook onze eigen busjes van De Limburger rijden nog ergens rond. In Ghana zijn ze er heel blij mee.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Oude OV-bus met bestemming Heerlen duikt op in Ivoorkust
thumbnail: Oud Hermes-busje onderweg naar Meezenbroek. Die is nog lang niet thuis...
thumbnail: Een verslaggever van RTL twitterde recent een foto van een vrachtwagen van de failliete Limburgse bakker Steevens. De truck reed door Irak.

De export van afgeschreven bussen of bedrijfswagens leidt soms tot opvallende beelden uit verre landen. Onze Limburgse vierwielers blijken nog op alle uithoeken van de wereld rond te rijden.

Paul Bots

Nederlandse bussen die opduiken in het verre buiten land? Erik Kanters (56) heeft er zijn handen vol aan. Bij wijze van hobby reist hij oude ov-bussen achterna die een nieuw leven hebben gekregen in Oost-Europa, Cuba of zelfs Ivoorkust.

„In drie jaar tijd werden er zeshonderd bussen naar Ivoorkust verscheept, dus ben ik maar eens met een paar vrienden naar Abidjan gereisd. In een groot deel van Ivoorkust gold een negatief reisadvies, maar voor die stad niet.”

Zo kon het gebeuren dat Kanters in 2014 een voormalige Limburgse Hermesbus op de gevoelige plaat vastlegde in een Afrikaans landschap. De bestemming Heerlen staat er nog gewoon op.

Maar je hoeft niet altijd zo ver te reizen om Limburgse ov-nostalgie aan te treffen. Zo fotografeerde Kan ters in 2015 nog een oude Veoliabus in Hongarije. Zónder bedrijfsnaam, in dit geval. Dat kan kloppen, legt een woordvoerster van Transdev uit, het moederbedrijf van zowel Veolia Limburg als Hermes. „Als wij bussen verkopen, mag de naam gewoon blijven staan. We hebben er geen enkele moeite mee als plotseling Hermes of Connexxion opduikt op Cuba. Maar de naam Veolia verdwijnt helemaal uit het openbaar vervoer. Daarom is die naam van alle bussen gehaald voordat die verkocht werden. Dat is wel kostbaar.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee