Indrukwekkend eerbetoon aan overleden docent Erik ‘pannenkoek' Oltmans

© Facebook

Ze kunnen het nog amper geloven: de (oud)-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Maandagochtend, even na half tien, sprong wiskundeleraar Erik Oltmans (45) van het balkon van de school. Hij overleed ter plekke. Op sociale media stromen de steunbetuigingen binnen, onder wie van oud-leerling Naomi Nolte. ,,Dit is een groot verlies voor ons allemaal, en zeker een groot verlies voor mij.”

AD

De sfeer op het schoolplein vandaag, waar de jongeren elkaar en hun ouders niet veel later in de armen vallen, is er een van verbijstering en verdriet. ,,Hoe erg moet het met je zijn als je besluit om dit te doen op deze plek, waar zoveel leerlingen zijn?" verwoordt een moeder een van de veelgehoorde vragen.

'Erik was een inspiratie'Oud-leerling Naomi zit ook vol vragen, maar vindt het belangrijker om eerst haar medeleven aan (de nabestaanden van) Oltmans te tonen. Ze klom in de pen en plaatste op Facebook een indrukwekkende tekst, opgedragen aan haar favoriete leraar. ,,Erik was een inspiratie voor velen, een inspiratie voor mij”, begint Naomi haar tekst op Facebook. “Een bijzonder persoon, die mij ertoe heeft gebracht om mijn kennis over te brengen aan anderen.”

Naomi kreeg les van Oltmans toen ze in de derde klas zat. Wiskunde was voor haar een lastig vak. ,,Ik deed ontzettend mijn best om het te begrijpen, maar het leek maar niet te lukken. Totdat ik les kreeg van meneer Oltmans. Een docent die alles in zijn macht deed om zijn leerlingen te helpen, zeker als ze ervoor open stonden, maar zelfs als ze dat niet wilden.”

'Hij moet diep hebben gezeten'Volgens de oud-scholiere wordt Oltmans door sommige mensen veroordeeld, omdat hij de leerlingen met zijn daad heeft getraumatiseerd. ,,Maar deze mensen hebben Erik niet gekend”, benadrukt ze. ,,Ze begrijpen niet dat voor iemand die zo bijzonder begaan was als hij om te hebben gedaan wat hij vandaag heeft gedaan, hij erg diep moet hebben gezeten. Dieper dan (gelukkig) de meesten van ons zich kunnen voorstellen.”

Oltmans was van oorsprong Amsterdammer en gebruikte vaak de term ‘pannenkoek’ om mensen te beschrijven die zich onbenullig gedroegen. Dat leverde hem een kolderieke bijnaam op. ,,Erik, pannenkoek, ik zal je nooit vergeten. Ik zal nooit vergeten wat voor invloed jij hebt gehad op de persoon wie ik vandaag ben. Rust zacht”, besluit Naomi haar brief.

DiplomaNaomi haalde vijf jaar geleden haar diploma op het Stedelijk Gymnasium. “Maar ik heb vorig jaar nog examen trainingen wiskunde A gegeven en nog steeds aan iedere leerling het verhaal verteld van hoe Erik Oltmans mij heeft geïnspireerd", licht ze haar brief toe aan het Brabants Dagblad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee