AMC onderzoekt lijkontbinding op eigen kerkhof

Print
AMC onderzoekt lijkontbinding op eigen kerkhof

Afbeelding: AD/Thinkstock

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een vergunning gekregen om lijken te begraven op een eigen kleine begraafplaats voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel is om onderzoek te doen naar de ontbinding van lichamen, die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap. De begraafplaats is ook van belang voor forensisch onderzoekers en bij het oplossen van ernstige misdrijven, maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

De wetenschappelijke begraafplaats komt in een hoek van het AMC-terrein, waar ruimte is voor enkele tientallen lichamen. ,,We willen medio dit jaar beginnen met het onderzoek en het eerste lichaam begraven'', zegt Roelof Jan Oostra hoogleraar Anatomie van het AMC. Op de begraafplaats worden de lijken zonder kist op een diepte van maximaal een meter begraven. Met het lichaam gaat meetapparatuur mee de grond in om de ontbinding te volgen.

Het is voor het eerst dat er een dergelijke begraafplaats komt in Nederland. In Amerika en Australië zijn die er al maar de resultaten daarvan zijn door klimaatverschillen hier niet bruikbaar.

Geregeld stuiten rechercheurs op lichamen die door criminelen ergens zijn begraven. Kennis van ontbindingsprocessen in menselijke lichamen is om die reden volgens het AMC van groot belang om vast te kunnen stellen hoe lang geleden iemand al overleden is en onder welke omstandigheden.

De bijzondere begraafplaats van het ziekenhuis krijgt een drie meter hoge omheining met groen doek. Aan niets is te zien dat er lichamen liggen.

Het AMC werkt daar samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, het Nederlands Forensisch Instituut en het team Bijzondere Zoekingen van de Landelijke Eenheid van de politie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →