VIDEO: Opgravingen Fort Sanderbout in 3D vastgelegd

Print
VIDEO: Opgravingen Fort Sanderbout in 3D vastgelegd

Afbeelding: YouTube

Sittard - De archeologische opgravingen nabij Fort Sanderbout in Sittard oktober vorig jaar zijn met speciale apparatuur vastgelegd, om onderzoekers de mogelijkheid te geven achteraf de plek waar objecten zijn gevonden opnieuw te bestuderen.

Het gaat om een laserscan van het bedrijf PelserHartman uit Den Bosch. Met de scan worden miljoenen puntjes ingelezen, waarna achteraf doorsnedes te maken zijn van het terrein of precies kan worden nagemeten hoe ver het ene object van het andere af ligt.

De proefsleuven die in oktober vorig jaar zijn gegraven en de resten van Fort Sanderbout zijn zo in kaart gebracht. Al die puntjes bij elkaar leveren een korrelige 3D-film op van de omgeving.

Tijdens de opgravingen werd ontdekt dat Sittard bij Fort Sanderbout een middeleeuwse vestingtoren moet hebben gehad, een zogenaamd rondeel. Verder zijn aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een dubbele stadsgracht en een ravelijn.

Ook is een verzameling munten opgegraven uit de 17e eeuw. In de krant van vrijdag 20 januari vertelt stadsarcheoloog Marion Aarts meer over deze muntschat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →