Staatssecretaris op bezoek in verpleeghuis Limburg

Print
Staatssecretaris op bezoek in verpleeghuis Limburg

Afbeelding: Peter Schols

Zorg is topsport. „Maar we lachen elke dag.” Medewerkers van verpleeghuizen roemen hun vak. Ook tegenover de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, die de afgelopen twee dagen een tourneetje maakte langs tien verpleeghuizen.

De bewoonster van zorgcentrum Op den Toren in Nuth wrijft het de staatssecretaris maar meteen even onder de neus. „Te weinig handen aan het bed, hè.” Dan laat ze Van Rijn glunderend zien hoe ze met een knopje de gordijnen kan bedienen en via een ander knopje onmiddellijk een verzorgende aan de lijn krijgt: „Dag mevrouw Meijers, zegt u het maar.”

Door detectievelden in de vloer rond de bedden krijgt de verzorgende van dienst een signaal bij beweging, via de camera op de betreffende kamer (van met name mensen met dementie) kan ze op haar smartphone meteen zien of er iets aan de hand is waarbij ze moet ingrijpen. „We hoeven niet meer drie keer per nacht alle kamers langs”, zegt verpleegkundige Ingrid Lahaye, die de staatssecretaris enthousiast rondleidt door dit jongste verpleeghuis van de Cicero Zorggroep. „We kunnen op afstand monitoren. Dat is veel rustiger voor de bewoners en het ontlast ons enorm. Het levert tijd op, die je nuttig kunt besteden aan die bewoner die ronddwaalt of aan iemand die verdrietig op de rand van zijn bed zit.”
 

 


Moeite
Vooral de familie van bewoners had in het begin moeite met de camerabewaking in verband met privacy, maar inmiddels heeft bijna iedereen toestemming gegeven. „Ze waren ook bang dat de zorg afstandelijker zou worden”, houdt Lahaye Van Rijn voor. „Maar dat is echt niet zo. Hier geldt: koude techniek, warme zorg. Dat extra paar ogen helpt.”

Zorgmanager Frank Ramakers staat een afdeling verderop te trappelen om de staatssecretaris te laten zien hoe ze hier de buitenwereld naar binnen halen voor de psychogeriatrische bewoners die diep in hun dementie zitten en derhalve gesloten zitten.

Een algemene ruimte is omgetoverd in de Oude Markt. Met een oude brievenbus, een bushalte, etalages van winkeltjes en een cafeetje, marktkramen. Bewegende beelden op een groot scherm vanuit een rijdende auto, beelden vanuit het bos, van spelende kinderen, die zwaaien naar de kijker. „Die opvallend vaak terugzwaait”, zegt Ramakers. „Beelden van kinderen doen het goed hier.”

Hart onder de riem
Er wordt hier deze donderdagochtend opvallend weinig geklaagd, er hangt een sfeertje van: wij zijn goed bezig en daar zijn we trots op. Martin van Rijn is vooral hier om het personeel een hart onder de riem te steken, heeft hij eerder deze ochtend al gezegd. De verpleeghuiszorg heeft een negatief imago en dat is voor vrijwel bijna iedereen die er werkt onbegrijpelijk. „Dat is het gekke: het is lastig om personeel te krijgen, maar degenen die in de zorgcentra werken, zijn enthousiast, overal waar ik kom.” Dat is te zien aan bijvoorbeeld verpleegkundige Ingrid Lahaye, die zegt dat dit het mooiste werk is dat er bestaat. Maar de grote droom van Cicerobestuurder Kina Koster is toch echt „dat verpleeghuizen niet meer nodig zijn”.

Schrikken
Het is eventjes schrikken voor de staatssecretaris als ze voorstelt mensen die in de laatste fase van hun dementie zitten, die in totale verzonkenheid immobiel in bed liggen, naar huis te laten gaan. Als er nog een thuis is, natuurlijk. „Die zijn prima thuis op te vangen, dan krijgen ze verpleeghuiszorg thuis. We moeten onze expertise meer achter de voordeur gaan brengen. Ons personeel hier kan in de thuissituatie van veel waarde zijn. Een verpleeghuisarts kan dan weinig meer betekenen, maar onze goede zorg kunnen we net zo goed daar leveren.” Na afloop zegt Van Rijn dat hij nooit heeft meegemaakt dat over dit onderwerp zo openlijk werd gesproken. „Maar het is zeker iets om over na te denken.”

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →