We gaan fors meer betalen voor ritjes door Duitsland

Print
We gaan fors meer betalen voor ritjes door Duitsland

Afbeelding: ANP

We gaan voor ritjes door Duitsland fors meer betalen dan men tot nu toe dacht.

Het duurste tien-dagenvignet gaat geen 20 maar 35 euro kosten, het tweemaandsvignet gaat van 40 naar maximaal 50 euro. 

De Duitse Verkeersminister Alexander Dobrindt hoopt zo jaarlijks nog 36 miljoen extra op te halen bij buitenlandse gebruikers van de Duitse snelwegen. Volgens de Süddeutsche Zeitung staan de opgetrokken bedragen in een nieuw wetsvoorstel dat volgende week uitkomt en dat de minister nog voor de verkiezingen dit najaar door de Bondsdag wil jassen.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp is woedend: „Als ze Europa om zeep willen helpen, dan moeten ze dit vooral doorzetten”, briest hij. „Dobrindt is bezig om over de rug van de Nederlanders zijn politieke gelijk te halen.” Maar in het plenaire debat over de tol dat al voor februari was gepland, ‘gaan we zijn sommetjes fileren’.

Dobrindt ligt in Duitsland onder vuur omdat critici met grote stelligheid beweren dat zijn tolplannen op geen stukken na de 500 miljoen euro per jaar opbrengen die hij ervan verwacht. Dat komt door de spectaculaire groei van het aantal auto’s dat minder vervuilt en daardoor minder dure vignetten nodig heeft. Ook zouden de financiële risico’s groter zijn dan hij doet voorkomen. Dobrindt weerspreekt dat. Hij verwacht met zijn duurdere vignetten een jaaropbrengst van 834 miljoen. Daar gaan 210 miljoen af aan kosten en nog eens 100 miljoen aan compensatie voor weggebruikers met een Duitse kentekenplaat. Overblijvende netto-opbrengst is dan zelfs 520 - in plaats van 500 miljoen.

Met die cijfers, aldus Duitse media, zou Dobrindt volgende week de ook al uiterst sceptische minister van Financiën Wolfgang Schäuble willen overtuigen. Maar volgens Van de Camp dus wel over de rug van de Nederlanders. „Wij zijn met 17 miljoen, en meer dan wie ook rijden wij door Duitsland. Daar gaan we dus dwars voor liggen.” In het Europese Parlement en ook bij alle buurlanden van Duitsland bestaat groot verzet tegen de tol. Oostenrijk heeft al een gang naar de Europese rechter aangekondigd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →