'Het kostte me mijn huwelijk, twee relaties en het contact met mijn vier kinderen'

Print
In de gevangenis in Sittard vertelt Wim Kieft openhartig over zijn verslavingen. Het gedetineerde publiek luistert ademloos naar zijn herkenbare verhalen.

Dat oud-topvoetballer Wim Kieft (54) ruim 18 jaar verslaafd was aan cocaïne en alcohol, en daar bijna aan onderdoor ging, weet bijna iedereen. Hij heeft er openhartig over verteld op tv en zeer uitvoerig in zijn biografie, die meer dan 200.000 keer over de toonbank ging. Niet dat hij het nou zo leuk vond om al zijn ellende op straat te gooien, maar het leverde wel het broodnodige geld op.

Gisteren kwam de oud-international het nog eens ongekunsteld overdoen in de penitentiaire inrichting in Sittard, de Geerhorst. Regelmatig worden daar sprekers uitgenodigd om wat te vertellen over zaken die de gedetineerden kunnen boeien en die kunnen inspireren om na het uitzitten van de straf weer een bestaan op te bouwen. De uitnodiging aan Wim Kieft was een schot in de roos. Zo’n vijftig gedetineerden kwamen in de tot theater omgebouwde gymzaal luisteren naar het levensverhaal van de diepgezonken blonde topscorer, die zijn leven inmiddels weer aardig op de rails heeft.

Het begon allemaal vlak na zijn voetbalcarrière. Hij snoof uit nieuwsgierigheid zijn eerste lijntje in een discotheek en was gelijk verkocht. „Vreemd eigenlijk, want tot dat moment wist ik niet eens dat het bestond, heel naïef.” Het was het begin van een verslaving die eindigde in een compleet drama. Het kostte hem zijn huwelijk, twee relaties en het contact met zijn vier kinderen. Hij belandde drie keer in een verslavingskliniek, werd lichamelijk en geestelijk een wrak en zag de miljoenen op zijn bankrekening veranderen in een schuld van 4,5 ton. Met zijn biografie kon hij een deel van de schulden afbetalen, maar nog altijd is hij bezig met aflossen. Niet alleen door de kost te verdienen „met slap lullen”als voetbalanalist op tv, maar ook door langs theaters en voetbalkantines te reizen om zijn levensverhaal te vertellen.
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →